Zrobiłem już projekt mojej przyszłej maszynki. Wszystko zaprojektowałem według własnych przemyśleń i mam nadzieję, że się sprawdzi

Załączam kilka zdjęć z projektu, aby bardziej doświadczeni konstruktorzy poinformowali mnie o błędach jakie popełniłem w projekcie, czyli co należy zmienić

Chciałbym, aby maszynka była niezawodna, do frezowania tworzyw sztucznych, drewna oraz metali miękkich w szczególności aluminium. Oczekuję maksymalnej dokładności, jaką da się uzyskać na komponentach, jakie planuję zastosować, a wszystko ze względu na finanse

Są to części takie jak:
- prowadnice: wałki Φ16 podparte na całej długości;
- śruby napędowe: trapezowe 14x4 lub 16x4;
- bloki łożyskujące: tutaj proszę o opinię, czy takie coś się sprawdzi, chodziło mi o minimalizację kosztów przy zachowaniu "profesjonalności"

- silniki krokowe: no niestety ale będę zmuszony zastosować silniki 1.9Nm wraz ze sterownikami MSD542, chyba, że się uprzę i kupię 3Nm

- wrzeciono: tutaj nie mam "jednego zdania", potrzebne mi wysokie obroty, których krokowiec nie uzyska, za to Kress'em nie nagwintuję

Pozostałe elementy takie jak stół teowy - planuję wykonać go (dokładnie ramę płyty T-rowkowej [sama płyta - alu]) jak widać na zdjęciu z 6 płaskowników stalowch, ze względów wytrzymałościowych (chciałbym mieć dodatkową czwartą oś z uchwytem tokarskim, który trochę waży). Oczywiście środek (blok mocowania nakrętki) będzie z alu

Cała rama z bramą oraz stołem wykonana będzie z profili stalowych zamkniętych.
Inne nie opisane części jakie będą to na pewno prowadnica przewodów na bramie (której nie ma na zdjęciach), chciałbym mieć również chłodzenie (dopiero zaprojektuję), jak widać obok magazynku narzędzi na końcu znajdować się będzie czujnik długości narzędzia. Przewiduję też osłony na prowadnice i śruby w postaci jakiś przeszli, które na pewno są tanie, a wykonają swoje zadanie

Aha, no i chcę jeszcze wykasować luz (czego nie widać, bo jeszcze nie zaprojektowałem) za pomocą drugiej nakrętki w osi X i Y.
Bardzo proszę o sugestie co do projektu, co zmienić lub dodać/ująć.
Proszę również o ocenę

Dziękuję i Pozdrawiam!