Frezarka CNC - Piko - KOLIZJA
Kolizja frezarki podczas bazowania referencyjnego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Frezarka CNC - Piko - KOLIZJA
J.w. Frezarka CNC na sterowaniu PIKO CNC.
Obrabiałem dziś dość długo jakieś 12 godzin.
Wszystko działało poprawnie.
Po zakończeniu pracy do referencji a tu jakiś trzaski. Ugina się siłownik od osi "Z" bo stanął na przeszkodzie do ogranicznika.
Oś Y przejechała czujnik i powstała kolizja. Czujnik działa (tzn. Zapala się i gaśnie dostawiając do metalu).
Co może być przyczyną? POMOCY
Pozostałe osie X, Z się bazują.
Obrabiałem dziś dość długo jakieś 12 godzin.
Wszystko działało poprawnie.
Po zakończeniu pracy do referencji a tu jakiś trzaski. Ugina się siłownik od osi "Z" bo stanął na przeszkodzie do ogranicznika.
Oś Y przejechała czujnik i powstała kolizja. Czujnik działa (tzn. Zapala się i gaśnie dostawiając do metalu).
Co może być przyczyną? POMOCY
Pozostałe osie X, Z się bazują.
XPROJEKT.eu
-
- Kontakt:
Re: Frezarka CNC - Piko - KOLIZJA
Jest uszkodzony czujnik.
Teraz pozostaje dobranie czujnika.
Brak oznaczeń utrudnia dobór. Czy poprawny dębie to czujnik PNP - NO.
Po założeniu PNP - NC działa odwrotnie.
Pewnie można było by zmienić to w PLC ale tak zaawansowany w tych sprawach to nie jestem.
Teraz pozostaje dobranie czujnika.
Brak oznaczeń utrudnia dobór. Czy poprawny dębie to czujnik PNP - NO.
Po założeniu PNP - NC działa odwrotnie.
Pewnie można było by zmienić to w PLC ale tak zaawansowany w tych sprawach to nie jestem.
XPROJEKT.eu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Czy jest NO czy NC możesz sobie przecież sprawdzić... Sprawdź miernikiem inny czujnik na osi X na przykład i załóż taki sam 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
PIKO obsługuje czujniki NPN i w taki musisz się zaopatrzyć. NO czy NC bez znaczenia podeślij 2 foldery iInitiFiles i ProfiDef z katalogu gdzie masz zainstalowanie PIKO to sprawdzę ci jakie masz.
email [email protected]
email [email protected]
-
- Kontakt:
Czujnik założony, lecz PNP - NOlukaszbioly3 pisze: ↑16 gru 2017, 11:45PIKO obsługuje czujniki NPN i w taki musisz się zaopatrzyć. NO czy NC bez znaczenia podeślij 2 foldery iInitiFiles i ProfiDef z katalogu gdzie masz zainstalowanie PIKO to sprawdzę ci jakie masz.
email [email protected]
Frezarka się bazuje.
W chwili wolnej sprawdzę pozostałe czujniki.
Dodane 2 godziny 3 minuty 16 sekundy:
Przesłałem pliki z folderów proszę w miarę możliwości wiadomość zwrotną.lukaszbioly3 pisze: ↑16 gru 2017, 11:45PIKO obsługuje czujniki NPN i w taki musisz się zaopatrzyć. NO czy NC bez znaczenia podeślij 2 foldery iInitiFiles i ProfiDef z katalogu gdzie masz zainstalowanie PIKO to sprawdzę ci jakie masz.
email [email protected]
XPROJEKT.eu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
//==============================================================================
// Podłączenie wejść HOME, INDX, PROBE.
//==============================================================================
!< IN HOME_X
>> HOME_0
!< IN HOME_Y
>> HOME_1
>> HOME_3
<< IN HOME_Z
>> HOME_2
<< IN PROBE_SIG
>> PROBE
<< IN INDX_X
>> INDEX_0
<< IN INDX_Y // wspolny sygnal indeksu dla silnika Y i B
>> INDEX_1
>> INDEX_3
<< IN INDX_Z
>> INDEX_2
Z twojego PLC wynika że oś Y ma 2 zależna oś u ciebie jest to B. Masz 2 krańcówki NC jedna po prawej stronie osi X druga po lewej i są one podpięte w jedno wejście na piko (HOME_Y ) fizycznie I15 . Jest tak dla tego że kontroler podczas bazowania czeka aż na obu krańcówkach sygnał zgaśnie. Prawdopodobnie u ciebie sygnał gaśnie tylko na jednej a na 2 nie ma go wcale to nie ma co zgasnąć dlatego maszyna się bazuje. Przez to że sygnał z krańcówek jest podpięty pod jedno wejście to działa ale nie jest to poprawne działanie.
INDEXY enkoderów są NO (tu też nie rozumie bo wychodzi na to że wystarczy ze na 1 serwie bedzie index a na 2 nie a maszyna traktuje to jakby się zbazowała chyba ze poza piko jest realizowana jakaś suma czyli servo Y daje impuls servo B daje impuls i coś dalej przekazuje impuls do piko ze oś Y jest zbazowana)
Przy wymianie krańcówki w trzeba szczególna uwagę przyłożyć do tego aby umieścić ja możliwie w tym samym miejscu, wynika to z tedo ze serwa szukają sygnału indeks z zakresie 1 obrotu a w praktyce ustawia się tak zeby index występował tuż za połową obrotu śruby. Jak masz śruby o skoku 10 mm to ofsetu jest ok 5 mm kontrolować stany sygnałów wejść wyjść możesz w programie w Ustawienia>PLC karta kontrolki .
poniżej schemat od piko cnc jakich należy używać krańcówek .
Ogólnie widać że maszyna jest od onreda na forum jest gaspar z tego co wiem już w onredzie nie pracuje ale pomagał któremuś z kolegów w sprawie ich maszyn. Tobie też powinien w końcu kto się będzie znał na tym lepiej.
Daj znać jak sprawa się potoczy.
Pozdrawiam Łukasz
!< IN HOME_X
>> HOME_0
!< IN HOME_Y
>> HOME_1
>> HOME_3
<< IN HOME_Z
>> HOME_2
<< IN PROBE_SIG
>> PROBE
<< IN INDX_X
>> INDEX_0
>> INDEX_1
>> INDEX_3
<< IN INDX_Z
>> INDEX_2
Z twojego PLC wynika że oś Y ma 2 zależna oś u ciebie jest to B. Masz 2 krańcówki NC jedna po prawej stronie osi X druga po lewej i są one podpięte w jedno wejście na piko (HOME_Y ) fizycznie I15 . Jest tak dla tego że kontroler podczas bazowania czeka aż na obu krańcówkach sygnał zgaśnie. Prawdopodobnie u ciebie sygnał gaśnie tylko na jednej a na 2 nie ma go wcale to nie ma co zgasnąć dlatego maszyna się bazuje. Przez to że sygnał z krańcówek jest podpięty pod jedno wejście to działa ale nie jest to poprawne działanie.
INDEXY enkoderów są NO (tu też nie rozumie bo wychodzi na to że wystarczy ze na 1 serwie bedzie index a na 2 nie a maszyna traktuje to jakby się zbazowała chyba ze poza piko jest realizowana jakaś suma czyli servo Y daje impuls servo B daje impuls i coś dalej przekazuje impuls do piko ze oś Y jest zbazowana)
Przy wymianie krańcówki w trzeba szczególna uwagę przyłożyć do tego aby umieścić ja możliwie w tym samym miejscu, wynika to z tedo ze serwa szukają sygnału indeks z zakresie 1 obrotu a w praktyce ustawia się tak zeby index występował tuż za połową obrotu śruby. Jak masz śruby o skoku 10 mm to ofsetu jest ok 5 mm kontrolować stany sygnałów wejść wyjść możesz w programie w Ustawienia>PLC karta kontrolki .
Ogólnie widać że maszyna jest od onreda na forum jest gaspar z tego co wiem już w onredzie nie pracuje ale pomagał któremuś z kolegów w sprawie ich maszyn. Tobie też powinien w końcu kto się będzie znał na tym lepiej.
Pozdrawiam Łukasz
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie mieszajmy, koledze padła krańcówka osi Z a nie X czy Y. W tej maszynie osi Y jest użyta jedna krańcówka HOME, gdyż nie ma tutaj regulacji konta bramy, a w "razie gdyby" ustawienie geometrii jest na "twardy zderzak".lukaszbioly3 pisze:Z twojego PLC wynika że oś Y ma 2 zależna oś u ciebie jest to B. Masz 2 krańcówki NC jedna po prawej stronie osi X druga po lewej i są one podpięte w jedno wejście na piko (HOME_Y ) fizycznie I15 ... [cut]
Stąd też do bazowania osi używamy wspólnie jednej krańcówki i jednego sygnału indeks. Jest to bezpieczne rozwiązanie gdyby komuś przyszło do głowy demontować napędy z osi Y. W PLC w tej sytuacji musi byc zakomunikowane tak jak jest zapisane powyżej.
To jest bardzo dobra rada, szkoda że w manualu jest to opisane niestety dość skromnie. Mało tego, zakładka POMOC -> monitor pokazuję odkległość do indeksu od zadziałania czujnika HOME więc łatwo sobie to wyregulować można. W przeciwnym wypadku wystąpi nam błąd (braku sygnału indeks). W osi Z to najmniejszy problem, bo mamy pomiar narzędzia ale dla osi X i Y jest to duży problem zwłaszcza jak mamy gdzieś umiejscowiony czujnik wysokości narzędzia lub magazyn narzędzi. W końcu ich pozycje są stałe i przy zmianie odległości indeksu, zmieni się ich położenie maszynowe w stosunku do tego co jest wpisane w konfiguracji.lukaszbioly3 pisze:Przy wymianie krańcówki w trzeba szczególna uwagę przyłożyć do tego aby umieścić ja możliwie w tym samym miejscu, wynika to z tedo ze serwa szukają sygnału indeks z zakresie 1 obrotu a w praktyce ustawia się tak zeby index występował tuż za połową obrotu śruby. [ cut ]
lukaszbioly3 pisze: Ogólnie widać że maszyna jest od onreda na forum jest gaspar z tego co wiem już w onredzie nie pracuje ale pomagał któremuś z kolegów w sprawie ich maszyn.
Z Kolegą jesteśmy już w kontakcie. Tak jak piszesz od ponad roku już w Onredzie nie pracuję, ale wspieram ich na ile mogę. Tak samo postępuję z dotychczasowymi nabywcami maszyn Onred.
Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w bieżącym roku!
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Kontakt:
Dziękuję za pomoc.lukaszbioly3 pisze: ↑31 gru 2017, 12:15//==============================================================================
!< IN HOME_X
>> HOME_0
!< IN HOME_Y
>> HOME_1
>> HOME_3
<< IN HOME_Z
>> HOME_2
<< IN PROBE_SIG
>> PROBE
<< IN INDX_X
>> INDEX_0
>> INDEX_1
>> INDEX_3
<< IN INDX_Z
>> INDEX_2
Pozdrawiam Łukasz
Awaryjnie założyłem czujnik PNP (taki udało mi się dostać) by zakończyć zlecenie a był to czas świąteczny.
Maszyna chodzi - bazuje się na tym czujniku do tej pory.
XPROJEKT.eu