Na wstępie chciałbym powiedzieć że projekt który załączam jest rysunkiem w trakcie prac więc mam świadomość ze niektóre rzeczy są krzywo, wielu elementów brakuje itd.
Niestety z przyczyn finansowych musiałem dość mocno przerobić mój projekt.
Zdecydowałem się zrobić mniejszą maszynkę na początek ale postawić na lepsze materiały.
Obecnie planuję obszar roboczy 500x1000mm (myślę że na początek więcej i tak nie potrzebuję), a całą konstrukcję planuję tak wykonać aby w przyszłości jeśli zajdzie taka potrzeba pospawać większy stół i przełożyć całą bramę na inny stół bez większych przeróbek.
Idąc za radą
ghostlpa postawiłem na bramę oraz stół z profili 100x100x6mm.
Tylko podpory bramy przez które przechodzą śruby są 100x50x6 oraz w bramie belka wzmacniająca 60x60x4mm (mniejszy rozmiar aby schować prowadnicę w szerokość bramy.
Pozioma podpora bramy 200x100mm (rozstaw wózków 100mm)
Planuję użyć śrub trapezowych tr18x4 czy taka grubość wystarczy? zastanawiam się czy ta śruba mająca 1200mm długości nie będzie się uginać przy tej grubości?
Czy przy takich materiałach są szanse że to będzie w miarę stabilna konstrukcja? która nie będzie się chwiać na wszystkie strony.
Na razie pozostanę przy prowadnicach liniowych z podporą zamiast wózków.
Wiem że było by to dużo lepsze rozwiązanie ale niestety kwestie finansowe... a jednak nadal ma być to bardziej hobbistyczna maszynka.
Choć znając mnie możliwe, że jak przyjdzie do kupowania to przejdę na ścisłą dietę w zamian za zakup wózków