Jest to moje drugie podejście do budowy frezarki CNC, za pierwszym razem była to spawana konstrukcja z ruchomą bramą. Jednak ze względu na kiepską sztywnosć i odkształcenia po spawaniu szybko została zezłomowana.
Drugie podejście to maszyna ze stałą bramą. Brama i oś Z wykonana z blach 10mm skręcanych. Blachy bramy są wzmocnione płaskownikami 10x60.
Podstawa to dwie płyty 15mm połączone profilami 70x70x5mm pod prowadnicami i 60x120x5 pod nogi bramy. Profile zapewne będa miały przyspawane pod kątem prostym stopki, nastepnie obrobione i przykręcone do płyt. Jest to jedyny jeszcze nie do konca ustalony element.
Prowadnice to wałek podparty 20mm a napęd na śrubach kulowych 1605, silniki 4Nm.
Konstrukcja skręcana ma na celu głównie uniknięcie kosztów i problemów wyżarzania i obróbki spawanej ramy. Posiadam mała frezarkę FP800 i pojedyncze detale jestem w stanie obrabiać we własnym zakresie tak jak na przykład większość blach.

Co myślicie o takiej konstrukcji ? Nie będzie zbyt wiotka do obróbki sklejki i alu ? Zdążyłem już zrobić całą bramę i oś Z i wydaje się ok, ale wiem że praktyka może zaskoczyć. Dodam na pewno wzmocnienia na osi Z i zastasnawiam się nad zakołkowaniem połączeń po ustawieniu geometrii.
Bardzo dziękuje za wszelkie opinie i porady.