Jest to mój pierwszy wpis na tym forum, gdyż do tej pory nie myślałem nigdy o budowie jakiejkolwiek maszyny CNC większego formatu. Temat zatem jest dla mnie dość nowy jednak oczytałem się troszkę tego forum jak i naoglądałem maszyn CNC z racji pracy, którą wykonywałem.
Jeśli chodzi o mnie jestem z Krakowa mam 31 lat i na koncie kilka drukarek 3D ale nic większego nie robiłem poza nimi.
Dysponuję frezarką oraz tokarką (konwencjonalne) jak i 7 drukarkami 3d, które akurat w tym przedsięwzięciu mi się nie przydadzą

Wracając do maszyny:
Koncepcja jest taka aby maszyna była częścią mojego warsztatu i oczywiście zarabiała na siebie, idealnie by było aby to była maszyna 5 osiowa, jednak czytając o wszystkich problemach które tutaj się pojawiały przy budowie takiego urządzenia chciałbym je tak zaprojektować żeby w razie gdyby nie szło tak jak powinno była 3 osiowa z możliwością rozwoju na 5 osiową.
Wymagania co do maszyny:
Obróbka głównie aluminium, ale również stal czy tworzywa techniczne typu peek gf30, wymiary pola roboczego 500x500x500 przy czym gabaryty maszyny nie mogą być większę niż 760x1200 wysokość taka aby można było urządzenie ustawić poniżej stropu a on ma 2,2 m więc musi być mniej.
Czytając forum doszedłem do wniosku, że z racji miejsca, które posiadam aby to urządzenie konstrukcja powinna być stalowa spawana dla zachowania sztywności oraz powinna mieć ruchomą bramę ( wiem stała jest sztywniejsza ale jak zrobię taką to się nie ruszę już w warsztacie bo będzie mnie stół bić

Co do elementów innych , które planuje użyć:
Serwonapędy - jeszcze nie wybrałem jeśli mogę prosić o sugestię lub literaturę do poczytania aby wybrać to będę wdzięczny.
Elektrowrzeciono - 3-4 kW ( wolałbym nie chińskie) też jeszcze nie wybrałem.
Wózki i prowadnice HIWIN 15 lub 20 ( wolałbym 20)
Śruby kulowe HIWIN - jeszcze nie wiem jaki rozmiar , prosiłbym o sugestię.
Jeśli chodzi o sterowanie to budżet mi nie pozwoli na wykorzystanie oprogramowania mega profesjonalnego za jakieś 30 tyś zł , więc wybór padnie zapewne na mach3 bo z tego co widziałem obsługuje zarówno 3 jak i 5 osi a cena nie przeraża.
Dlaczego tak pobieżnie tamto wszystko opisałem, mianowicie według mnie najważniejsza jest konstrukcja, która miałaby to na początek trzymać i mam pewną idę , którą narysowałem i chciałbym prosić o sugestię i opinie oraz uwagi najlepiej te krytyczne i pozwalające na konstruktywną dyskusję.

Powyższa rama ma być stalażem i dlatego ma taki kształt aby mogła sie wpasować w resztę warsztatu. Spód ramy myślę zabudować i wypełnić np piaskiem lub czymś innym dla obciążenia.
Co do bramy prowadnice mają być zamontowane na dwóch najwyższych belkach po lewej i prawej stronie ( czyli mają być 4) brama cała ma się połączyć pod spodem i przechodzić sobie swobodnie a konstrukcja ma spełniać rolę blokady mechanicznej.
Bramę chciałbym zrobić jak najlżejszą aby dać dobre przyspieszenie i ograniczyć bezwładność.
To tyle przemyśleń na pierwszy post, czekam na uwagi,sugestie