Zastosowanie stożka Morse'a
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Zastosowanie stożka Morse'a
Witam, chciałbym prosić o pomoc w kwestii doboru stożka Morse'a. W swoim projekcie zastosowałem znane wszystkim chińskie wrzeciono chłodzone wodą ( elektrowrzeciono ER11 1,5 KW w aplikacji z przemiennikiem częstotliwości ). Wadą tego elektrowrzeciona dla mojego przypadku jest mała średnica max narzędzia (7mm). Założeniem jest obróbka stali. W wyniku moich obliczeń, dla dobranego freza 6mm z katalogu narzędziowego Sandvic, moc napędu wrzeciona w trakcie obróbki materiałów twardych wyniosła ok. 0,3 kW. Warunek prawidłowości działania tego frezu oczywiście został spełniony bo 0,3 < 1,5 kW , lecz wydaje mi się, że jest to przerost formy na treścią. Postanowiłem dobrać frez o większej średnicy, ale oczywiście ogranicza mnie maksymalna średnica narzędzia -7mm. Dowiedziałem się, że jest możliwość zastosowania, stożka Morse'a, tulei redukcyjnej (1-3), aby znacząco zwiększyć średnicę freza jaką można zastosować w aplikacji z moim elektrowrzecionem tak aby osiągnąc większą moc napędu wrzeciona w przedziale (ok. 1kW - 1,5 kW ). Chciałbym prosić o pomoc, w jaki sposób coś takiego zrealizować.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
jak i na ile to nie wiem, nie badałem tematu dokładnie.
może nie tyle moc co moment obrotowy jest tu istotny, do freza 6mm może i wystarczy jak nie orać na tyle żeby opory skrawania przerosły moment obrotowy.
podobno wektorowe sterowanie lepiej się sprawdza ale się nie wypowiadam bo nie macałem
może nie tyle moc co moment obrotowy jest tu istotny, do freza 6mm może i wystarczy jak nie orać na tyle żeby opory skrawania przerosły moment obrotowy.
podobno wektorowe sterowanie lepiej się sprawdza ale się nie wypowiadam bo nie macałem
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1