Aluminiowa konstrukcja frezarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Aluminiowa konstrukcja frezarki
Witam, dotychczas konstrukcję mojej pierwszej frezarki cnc planowałem wykonać z kantówek drewnianych ale dzisiaj przeglądając jakiś blog o budowie maszyny cnc pomyślałem czy nie wykonać jej z kształtowników aluminiowych, głównie rur prostokątnych, kątowników i ceowników o grubości 2-3mm. Czy konstrukcja z takich materiałów byłaby odpowiednio wytrzymała i sztywna? Na mojej frezarce planuję obrabiać głownie sklejkę (maks 6mm), ewentualnie aluminium lub inne metale kolorowe. Zastanawiam się również jak najlepiej byłoby zamontować śruby trapezowe, nakrętki, łożyska i wałki liniowe na takich profilach tak aby uniknąć dużych kosztów. Dla mnie profile aluminiowe byłyby lepsze od drewna ze względu na to iż są łatwiejsze w obróbce (na dobrą rękę brzeszczot do metalu z odpowiednim szablonem i wiertarka powinny wystarczyć). Czy ktoś budował już taką konstrukcję i mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami? Chętnie wysłucham porad bardziej doświadczonych. Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
A co sądzicie o tym żeby wykonać obudowy do nakrętek i łożysk z drewna i to przykręcić do profili, myślę nad takim rozwiązaniem ze względu na to, że łożyska w obudowie są niemal 2 razy droższe od zwykłych. Jeżeli chodzi o sposób łączenia profili raczej bym je skręcał ponieważ sprzętu do spawania aluminium nie posiadam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Aluminiowa konstrukcja frezarki
Jak chcesz uniknac "duzych kosztow" zrob maszyne ze sklejki.
Jak dobrze pomyslisz, to moze byc dobry efekt koncowy.
Sprobuj uciac kilka razy profil aluminiowy pilka i sprawdz katownikiem
jak Ci to wyszlo
q
Jak dobrze pomyslisz, to moze byc dobry efekt koncowy.
Sprobuj uciac kilka razy profil aluminiowy pilka i sprawdz katownikiem
jak Ci to wyszlo

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”