Podstawa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Podstawa
Witam!
Zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem, jako podstawe maszyny wykorzystac blache ~12mm do tej blachy przykrecic walki podparte na calej dlugosci, oraz lozyskowanie sroby napedowej, pionwe profile na ktorych wspara by byla os Y
Calosc blachy wycieta byla by na wartejet, rozstawy otworow itp.
Czy takie rozwiazanie ma sens? Co o tym sadzicie? dlaczego kazdy buduje z profili?
Chcialbym zrobic konstrukcje skrecana, ale nie mam koncepcji jak to poskrecac,zeby bylo dobrze i stabilnie... spawanie raczej odpada... bo nie mam takiej mozliwosci zeby to postawac DOBRZE.... a jeszcze do tego wyrzazanie...
na maszynce bylo by obrabiane drewno, plastik, i wewntualnie miekkie metale...
Jeszcze jedno pytanie co do walkow... na os X walko podparte czy 16mm wystarczy? a na os Y i Z walki bez podparcia i lozyska zamkniete? i walki o srednicy 20mm
Pole pracy ~A4 os Z ~120mm
Zastanawiam sie nad takim rozwiazaniem, jako podstawe maszyny wykorzystac blache ~12mm do tej blachy przykrecic walki podparte na calej dlugosci, oraz lozyskowanie sroby napedowej, pionwe profile na ktorych wspara by byla os Y
Calosc blachy wycieta byla by na wartejet, rozstawy otworow itp.
Czy takie rozwiazanie ma sens? Co o tym sadzicie? dlaczego kazdy buduje z profili?
Chcialbym zrobic konstrukcje skrecana, ale nie mam koncepcji jak to poskrecac,zeby bylo dobrze i stabilnie... spawanie raczej odpada... bo nie mam takiej mozliwosci zeby to postawac DOBRZE.... a jeszcze do tego wyrzazanie...
na maszynce bylo by obrabiane drewno, plastik, i wewntualnie miekkie metale...
Jeszcze jedno pytanie co do walkow... na os X walko podparte czy 16mm wystarczy? a na os Y i Z walki bez podparcia i lozyska zamkniete? i walki o srednicy 20mm
Pole pracy ~A4 os Z ~120mm
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Moim zdaniem takie rozwiązanie jak najbardziej ma sens - też się nad tym zastanawiam w kolejnej maszynie i myślę, że 15 mm grubości spokojnie wystarczy jak na format A4. I wałki fi 16 podparte wystarczą na oś X, tylko pamiętaj, że przy stałej bramie a ruchomym stole aby mieć pole robocze A4 to podstawa w osi X musi być co najmniej 2 x dłuższa od jednego z wymiarów czyli albo 600 mm + zewn rozstaw łożysk albo 420 + zewn rozstaw łożysk.
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
spawanie jest lepsze... ale w amatorskim wydaniu jest chyba bardziej klopotliwe niz wykonanie podstawy z blachy...situ pisze:Zaraz sie posypią wypowiedzi zebys rame pospawał, wyżarzył. dał prowadnice szynowe i nąpęd na serwomechanizmach......
(w sumie jakbys tak zrobił to od razu dostajesz specjaliste 3 stopnia hehehe)
co do spawania, najpierw spawac, pozniej wyrzazac, dopiero robic plaszczyzny... no i tu jest problem... mam w firmie tokarke, frezarke, elektrodrazarke.... ale wszsytko to jest zbyt male zeby tam obrobic taka pospawana konstrukcje... dlatego pomysalem o tym zeby to co sie da porobic i pozniej poskrecac w jedna calosc...
amatorskie cnc:)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Też często odnoszę wrażenie na tym forum, że jedyne maszyny, jakie w ogóle będą działać to maszyny przemysłowe, dokładność poniżej 0,01 to tragedia a nazwa forum z "Amatorskie maszyny CNC" powinna zostać zmieniona na "Przemysłowe maszyny CNC".
Ale nie ma się co przejmować i robić po swojemu, a efekt końcowy jaki by nie był, to i tak sprawia bardzo dużo przyjemności, bo nawet maszyny zrobione z odpadów meblowych działają dobrze jak udowodnili niektórzy koledzy na tym forum.

Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Forum jest dobre, bo duzo sie dowiedziałem bo byłem zupełnie zielony. Jednak ludzie o największym doświadczeniu za mało sie udzielają.... jasna sprawa bo pracują w swojej branży i nie mają czasu na uczenie głupków.
Największy respect ma u mnie człowiek co robi maszyne ze sztucznego granitu... Oszołom
pozytywny oczywiscie 
Największy respect ma u mnie człowiek co robi maszyne ze sztucznego granitu... Oszołom

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
jesli nie maja czasu to kit z nimi:) trzeba rozdzielic co amatorskie a profesionalne . Nieraz jak czytam to forum i wielkie wymadrzanie sie co lepsze a co gorsze to mnie skreca. I ta zlosliwa krytyka , ktora na tym forum jest wszechobecna:( wiele amatorskich maszyn ludzie obecni na tym forum wogole nie opisuje i nie pokazuja . Strasznie duzo jadu plynie , jesli ktos cos probuje a mu nie wychodzi:) Jak to sie mowi jest kytyka , ktora prowadzi do przemyslec i ta , ktora do niczego nie prowadzi:) niestety tej drugiej jest znaczoco wiecej:(situ pisze:Forum jest dobre, bo duzo sie dowiedziałem bo byłem zupełnie zielony. Jednak ludzie o największym doświadczeniu za mało sie udzielają.... jasna sprawa bo pracują w swojej branży i nie mają czasu na uczenie głupków.
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
mi po głowie od jakiegos juz czasu chodzi konstrukcja skrecana z aluminium, sek w tym ze płyty muszą być wystarczająco grube, pomysł z płytą jest jak najbardziej na miejscu, do A4 do frezowania czegos tam moznaby od biedy uzyc formatki o grubosci 20mm, 12 to za mało, ale trzeba to solidnie poskrecac, nie obejdzie sie bez kołków, no i koszt
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign