Już od dawna noszę się z zamiarem budowy frezarki CNC, no i dzisiaj postanowiłem, ZACZYNAM BUDOWĘ (a raczej zbieranie informacji i projektowanie)
Moje założenia:
- frezarka o budowie metalowej (lepiej skręcać-jest łatwiej czy spawać-nie ma spawarki

- obszar roboczy, no i tu jest problem bo z tego co poczytałem to można by określić "optymalny: obszar roboczy, chodzi o to że powyżej jakiejś wartości koszty znacznie rosną ponieważ trzeba stosować dużo droższe prowadnice, znacznie mocniejszą konstrukcję itd. (mnie najbardziej interesował by obszar roboczy około formatu A4)
- wysokość frezowania, tutaj też nie wiem jakie zrobić założenie, nie będę frezował jakiś wyrobów w 3D chodzi bardziej o frezowanie płytek PCB, plastyków na panele przednie do urządzeń czy pleksi jako podświetlane napisy więc wysokość frezowania nie musi być duża
- blat roboczy, zastosować blat z imadłem do frezowania czy raczej płytę drewnianc do której będzie można przykręcić obrabiany materiał
- Silniki, wiadomo że minimalnie potrzeba 3 i na tym zostaniemy ze względu na ograniczone fundusze - jestem studentem

- Prowadnice, jak wiadomo gotowe są dość drogie, robione na prowadnicach kulkowych do szuflad mają luzy ale może warto zastosować po 2 takie połączone pod kątem prostym
- elektronika, no i tu jest chyba największy problem z wyborem, oczywiście jest zależny od silników jakie zastosuję ale myślę ze sterowniki z prądem maksymalny 1,5 A wystarczy, jest ich bardzo wiele jakie wybrać jakie są zalety jednych a wady innych itp. Oglądałem gotowe sterowniki tzn do samodzielnego montażu ze strony http://www.akcesoria.cnc.info.pl/, jak już zamówił bym same płytki bo części kupie duzo taniej, a w sumie jak będę miał wzory płytek tych urządzeń (ważne żeby były sprawdzone i nie było tam mikrokontrolerów) to bym sobie sam płytki wykonał
narazie to na tyle jak bym sobie coś przypomniał to dopiszę, jak byście mieli jakieś sugestie to bardzo chętnie poczytam, i bardzo proszę o odpowiadanie na pytania w takiej kolejności jak są one zadawane bardzo ułatwi to czytanie i będzie świetnym tematem dla innych forumowiczów
pozdrawiam
nelik