Witam. Przygotowuję się do testowania frezarek. Chodzi o maszyny przeznaczone do cięcia HDF 3mm.
1.Chodzi o program na którym mógłbym uwzględnić średnicę frezu. Wcześniej przygotowałem pewne pliki, ale ich elementy są nie do wykonania ze względu na nie możliwość wykonania ostrych kątów wewnętrznych. Jeśli narysuję elementy które się powinny łączyć i do siebie przylegać...i jeden będzie miał kąt ostry, to automatycznie drugi element będzie mieć kąt rozwarty. Kąt ostry frezarka zrobi, jednak wnętrze kąta rozwartego będzie zaokrąglone...i nie będzie dopasowane do drugiego elementu.
Można to rozwiązać zmieniając projekt. Można po prostu te kąty zaokraglić...tylko jak to zrobić jeśli chciałbym to zaokrąglenie mieć minimalne jak się da? Jeśli mam frez powiedzmy o średnicy 1mm to nie wiem po prostu jakie będzie to zaokrąglenie. Czy jakiś program by to uwzględnił?
2. Druga sprawa to kwestia samego wycinania. Chciałem przygotować plik narysowany jak puzzle..jednak elementy wycinać każdy z osobna. Jeśli narysuję plik jak puzzle to niektóre ściany, krawędzie będą wspólne na rysunku...jak sprawić żeby program widział te elementy jako osobne? Żeby wspólne linie postrzegał jako linię jednego elementu i drugiego elementu?
3. Test ma wyglądać tak że chcę dać do wyfrezowania prostokąt 30x20 i głębokości np 2mm. Potem chcę dać do wycięcia układankę 30x20, która jeśli maszyna jest precyzyjna powinny idealnie się wpasować we wyfrezowany prostokąt. Nie wiem jednak jak przygotować te pliki..Czy jest jakiś darmowy program do przygotowywania cięcia 2d?
Pomoc w przygotowaniu testu(soft)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Prawdę mówiąc najchętniej bym "ręcznie" zminimalizował....Bo powiedzmy że narysowałem nieregularnego kleksa i zaokrąglonych bokach, bez ostrych kątów. Do niego narysowałem następnego wykorzystując tylko częśc tego pierwszego.....Jeśli chciałbym to robić poprzez kopiuj/wklej to jest bardzo spore ryzyko pomyłki...no i roboty dużo, dużo więcej.
http://gnomeworkspuzzles.deviantart.com ... -301901671
Powiedzmy że są to takie kulfony...i na ich bazie chcę sprawdzić dokładność pracy frezarki(zaokrąglając wcześniej kąty ostre). Chcę też żeby były wycięte każdy z osobna....To przecież ręcznie każdego z osobna to chyba nie da rady narysować.
http://gnomeworkspuzzles.deviantart.com ... -301901671
Powiedzmy że są to takie kulfony...i na ich bazie chcę sprawdzić dokładność pracy frezarki(zaokrąglając wcześniej kąty ostre). Chcę też żeby były wycięte każdy z osobna....To przecież ręcznie każdego z osobna to chyba nie da rady narysować.