Jako że mam około 1,5tyś wolnej gotówki zastanawiam się czy dało by w tych pieniądzach zbudować frezarkę która byłaby w stanie frezować w aluminium PA 6/9 z dokładnością do 0, 2mm?
Dodam że to 1,5k zł byłoby przeznaczone na mechanikę i elektronikę bo silnik na wrzeciono posiadam. Potrafię również spawać i posiadam dużo grubościennych profili więc z wyspawaniem ramy nie będzie problemu.
A teraz założenia:
* frezowanie max 1-2h dziennie aluminium
* pole pracy nie więcej niż 40cmx40cm
* dokładność frezowanych elementów do 0,2mm ale nie narzekałbym gdyby dokładność była większa
* konstrukcja bramowa
* koszt mechaniki i elektroniki (bez wrzeciona i profili) max 1, 5tys zł
* uniknięcie wyrzażania
Jak myślicie jest to możliwe?
Pozdrawiam
Mały EDIT
Zainspirowała mnie frezarka z tego zdjęcia:
Odpadłoby spawanie podstawy frezarki, jest wyprowadzona płaszczyzna pod stół krzyżowy ale są nieco inne problemy.
1. Nie będzie to frezarka bramowa lecz kolumnowa - co akurat jakoś szczególnie mnie nie razi
2. Może być ciężko osiągnąć pole pracy 40cm x 40cm
3. Kwestia zrobienia kolumny osi Z (myślałem o dwuteowniku i wzmocnieniu go) i przymocowania go do bloku silnika i tu pytanie jak? Bo spawać nie bardzo jest jak...
4. Używając dwuteownika na kolumnę musiałbym go powzmacniać profilami i tu pytanie jak mocno się poskręca - a może wcale łapiąc punktowo i spawając z przerwami?
5. Nowy dwuteownik HAB 34 bo taki mam do kupienia w dobrej monecie nadawałby się? I pytanie czy jego powierzchnia jest wystarczająco płaska żeby przykręcić do niego prowadnice liniowe czy jednak mus to szlifowanie go w celu wyciągnięcia płaszczyzn?
Najbardziej martwi mnie punkt 3 i 4 i przede wszystkim 5 bo chce uniknąć szlifowania
Myślałem aby użyć korpusu silnika z WV Passata B5 2,3 jak poniżej z racji dużej szerokości i dużej liczby otworów montażowych.

Może byłaby możliwość przykręcenia dwuteownika do bloku w miejscach montażowych od skrzyni biegów (zaznaczyłem na zdjęciach). Do dwuteownika dospawałbym prostopadle blachę o grubości 20mm i przykręcił ją do bloku od góry. Zaznaczyłem to mniej więcej na zdjęciu drugim, mam nadzieje że "złapiecie" moja myśl

Wiem, wiem chaotycznie, dożo i jeszcze więcej pytań a mało konkretów ale nie mam doświadczenia w tej magi a nie chce zamoczyć już na starcie mając tak mały budżet jaki posiadam.
Dziękuje za jakąkolwiek pomoc.