dosyć przypadkowo zostałem właścicielem frezarki FWD-25U, pytanie do forumowiczów, czy prócz napędu głowicy w belce i skrętnej głowicy ta frezarka ma jeszcze jakieś zalety ? Miał ktoś taką maszynę lub ma i może wyrazić opinie ?
Głowną zaletą jest to że nie trzeba za każym razem zakładać glowicy pionowej kiedy jest potrzebna .Konstrukcja pozwala na skręt głowicy na belce o 90 stopni i możemy pracować wrzecionem poziomym .Zaletą jest że dostaniemy wszystkie części zamienne bo to nastepczyni FWB25 FWC25,FWD25.Na zdięciu widać że chyba maszyna jeszcze nie pracowała albo przeszła głowny remont.Gratuluje nabytku.
Tak, gruntowny remont to może przed nią. Tam napisane jest "zdjęcie przykładowe" tak mnie ta głowica zastanawia, to napęd wprowadzony został do belki? Tak mi wygląda to na karkołomne rozwiązanie. Lepiej gdy by zrobili napęd podzielnicy, posuwu stołu tak by był opcjonalnie zespolony z napędem narzędzia, na ale to takie moje... baju baju.
trzasu pochwal sie swoim foto a nie przykładowym, bo nie wiem czy to twoja maszyna czy nie ... no na foci ładna sliczna, aż za ładna, zeby nie pomysleć ze coś gdzieś nie tego ... nie zamierzasz tego zcncawiać ?
napęd w belce to na wielowypuscie przesuwanym w tulejce, przy wyrąbanej bedzie stukac przy uruchamianiu wrzecionka, a jak z blokadą belki ? docisk na wajchach tylko ?