Nad zbudowaniem frezarki myśle juz spory czas.
Dwa tygodnie temu tworzenie projektu zacząłem od nauki SolidWorks 2012.
I tak po tym czasie ukończyłem wstępnie mój projekt,zyskujac spora wiedze z obsługi tego programu

Urzadzenie ma pracowaz z drewnem, plastikiem, plytki pcb, grawerka na powerzchn metalowej i chcialbym powoli na aluminium na malutkie elementy.
Licze na komentarze, i wskazówki co by tu poprawic. Postaram sie ładnie wszystko opisać wraz z filmem i zdjęciami.
Oto animacja projektu, (troszke nie wyszlo z wysrodkowaniem modelu):
[youtube][/youtube]
Tutaj widok wymiarów:
Widok jednego z boków bramy:
Tak złozone profile , jeszcze sie zastanawiam, beda nitowane lub gwintowane i skrecane.
Słupki pionowe zostana wyposazone w skelet usztywniajacy i wypelnie je pianka.
Słupki ponowe o wymiarze 40mmx40mm.
Wychodzac z zalozena stosujac tak wygiete 2 elementy slupka z blachy 3mm odpowiednio je mocujac ze sobą uzyskam bardzo duzo sztywność, i chyba bedzie to gwintowanie skrecanie albo nitonakretki.
Generalna waga jaka bedzie przenoszona przez brame to mysle jakies 3,5-4kg wraz ze wszystkimi elemantam na niej. I generalnie sam rozklad wagi na niej powienien byc w miare stabilny. Oto rzut z boku:
Silniki:

Silinik to 17PM-K307-G8ST-MINEBEA jesli dobrzew w specyfikacji sprawdzilem to unipolarne, w o granicach 1,5Nm.
I tu mam pytanie , czy nie bedzie problemu z skoordynowaniem ruchu 2 silników razem, bedzie to mozliwe do ustawienia np z Mach3?
Kazdy silnik bedzie na odrebnym sterowniku.
Silniki beda montowane w taki sposób:
Jako wałki na osie mysle o 10mm.
Łożyska liniowe:
LM 10 UU

Lozyska na osi Y zostana umieszczone w rurce o srednicy zewnetrznej lożyska liniowego by zachowac współliniowość.:
Śruby trapezowe 10x2.
Sruby trapezowe beda poruszac sie w lozyskach ślizgowych GE10ES:
Wrzeciono Proxxon FBS 240E: