Witam wszystkich forumowiczów.
Po długim śledzeniu forum i kompletowaniu części nadszedł czas na składanie.
Założenia:
- pole robocze 1200x1000x150
- konstrukcja stołu z profili stalowych 80x80x4
- ruchoma brama aluminiowa (i tu rodzi się moje pytanie)
- prowadnice liniowe 16mm podparte na całej długości
- przeniesienie napędu za pomocą śrub kulowych (oś X i Y 20x10 oś Z 16x10)
- napęd za pomocą silników krokowych 3,1N 4,2A (60H86-3008) na sterownikach NDC856
- ZASILACZ 70V 600VA z soft-startem
- wrzeciono mokry chińczyk 1,5KW + falownik
Wzorowałem się na https://www.cnc.info.pl/album_page.htm? ... &mode=next
Materiał jaki będzie obrabiać to plexi/mdf/drewno. Czasem może aluminium.
I teraz kilka pytań:
1. Czy na bramę mogę użyć alu PA11 o grubości 15mm czy będzie to mało stabilne. Rozpiętość bramy 1300mm prowadnice mocowane czołowo. Wysokość całkowita boków bramy 550mm, szerokość boku bramy 300mm. Zastanawiam sie nad zrobieniem ożebrowania na tylnej ścianie oraz wzmocnieniu góry i dołu poprzeczki do boków bramy.
2. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie łożyska siedzą w blokach BK/BF 12 i 15 ?? Ewentualnie czy ktoś posiada wymiarowane w/w bloki.
Sorki za brak jakiegokolwiek projektu poglądowego ale brak odpowiedniego oprogramowania.
Z góry dziękuje za odpowiedzi i ewentualne sugestie.
Ploter CNC - konstrukcja stalowo aluminiowa.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Łożyska 16 ? dałbym 20 lub jeszcze lepiej 25mm
Dalej nie wiem jak koledze pomoc - może porysować za kolegę ?
Osobiście wolałbym zbudować maszynę na paskach;) Bramę proponuje z deska otwartą aby w przyszłości nie utrudniać sobie wymiany łożysk.. Pod spodem dwa paski napadowe to zero szans na przekoszenie.. itp Rysunki które wykonałem dotyczą plotera kol. Bartuss.. ia

link
odp.1 Np. w projekcie powyżej na bramie jest blacha nawet 40mm
tak wiec 20mm wydaje sie absolutnym minimum
Dalej nie wiem jak koledze pomoc - może porysować za kolegę ?
Osobiście wolałbym zbudować maszynę na paskach;) Bramę proponuje z deska otwartą aby w przyszłości nie utrudniać sobie wymiany łożysk.. Pod spodem dwa paski napadowe to zero szans na przekoszenie.. itp Rysunki które wykonałem dotyczą plotera kol. Bartuss.. ia
link
odp.1 Np. w projekcie powyżej na bramie jest blacha nawet 40mm
tak wiec 20mm wydaje sie absolutnym minimum
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2015, 21:34 przez corano, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
16 mam kupione, bo wcześniejsze założenia były inne ale wyszło jak zawsze. Miał być mały i na śrubach trapezowych ale z biegiem czasu zaczął się paść jak świnia i trochę przybrał na wymiarachcorano pisze:Łożyska 16 ? dałbym 20 lub jeszcze lepiej 25mm

tutaj mnie zmotywowałeś. Z solidem nie miałem wcześniej do czynienia ale... chwilkę mi zajmie pokumanie, wiec nauczę się rysowaćDalej nie wiem jak koledze pomoc - może porysować za kolegę ?

paski odpadają ponieważ wszystko co wymienione w założeniach jest już zakupione. Pozostaje opcja przeniesienia napędu na paskach ale to wyjdzie w praniu po uruchomieniu maszynki (zobaczymy jak będą zachowywały się silniki i jak będzie z momentem) Jeżeli chodzi o wymianę łożysk to wszystkie wymiary są z zapasem na bezproblemowy serwis. Długość prowadnic bramy to 1200mm a szerokość projektowana to 1300 + grubość ścian bocznych bramy ( w zależności od grubości aluminium). Wiadomo ze z przesunięciem śruby kulowej w stronę silnika. Jutro postaram się zeskanować wszystkie rysunki żeby było widoczne to o czym mowie i zebyscie tez wizualnie widzieli o co chodzi i jak to wygląda w moich zamysłach.corano pisze:Osobiście wolałbym zbudować maszynę na paskach;) Bramę proponuje z deska otwartą aby w przyszłości nie utrudniać sobie wymiany łożysk.. Pod spodem dwa paski napadowe to zero szans na przenoszenie..
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt: