Od dłuższego czasu czytam to forum z prawdziwym zainteresowaniem, i zachęcony Waszymi licznymi sukcesami w budowie maszyn cnc, sam w końcu 'dojrzałem' do zbudowania swojej pierwszej maszynki. Na wstępie muszę zaznaczyć, że jeśli chodzi o sprawy obróbki metali to jestem totalnym amatorem (zawodowo zajmuje się programowaniem i trochę elektroniką cyfrową)

Mam jednak nadzieje, że znajdzie się jakaś 'dobra dusza', która podpowie mi jak uniknąć lub przebrnąć przez znane, typowe problemy pojawiające się przy projektowaniu i konstrukcji maszynki cnc.
Na początek może napiszę jakie mam wyobrażenia o mojej przyszłej maszynie:
przeznaczona do obróbki materiałów od laminatu (płytki drukowane) to aluminium
pole pracy 400* x 300 x 200 mm (* to 400 to jeśli uda się to uzyskać na śrubie długości 500 – jeśli nie to mniej)
napęd 3 silniki krokowe 3Nm (to jest jedyny element ustalony w konstrukcji bo już zamówiłem

śruby kulowe (no właśnie jaką średnicę i skok byście doradzali ?)
łożyska liniowe z prowadnicami podpartymi na całej długości (czy fi 20 będą wystarczające ?)
połączenie silników ze śrubami bezpośrednio przez sprzęgło kłowe
No a teraz kilka ogólnych pytań odnośnie budowy:
1)W maszynach pojawiających się na forum właściwie nie spotyka się enkoderów dla silników krokowych. Myślę, że można by stosunkowo tanio zrobić tarczę takiego enkodera - np. dać do wycięcia laserem tarcze z otworami lub zębami (coś jak w starych myszkach mechanicznych) lub wydrukować na foli i nakleić na koło z pleksi. Tarczę można by napędzać przez przekładnie z paskiem zębatym z osi silnika. Myślę, że pozwoliło by to dość skutecznie zapobiegać gubieniu kroków (sprzężenie zwrotne). Jednak jak pisałem raczej nie spotyka się powszechnie takiego rozwiązania – jaki jest powód – czy programy tupu Mach wspierają takie sprzężenie zwrotne ?
2)Chłodzenie/smarowanie narzędzia podczas pracy, też raczej nie jest popularne. Z tego co czytałem (m.in. na tym forum) podczas obróbki aluminium ważne jest chłodzenie narzędzia (denaturat/nafta). Np. na filmach pokazujących działanie maszyn, których twórcą jest Piotrjub chłodzenie (a może smarowanie) odbywa się 'z ręki'. Czy nie warto przewidzieć chłodzenia narzędzia przy projektowaniu maszyny (chodzi głównie o obróbkę aluminium) ?
Jeśli tak, to w jaki sposób projektuje się podstawę takiej maszyny – robi się jakąś wannę z odprowadzeniem czy jak ?
3)(Na razie ostatnie bo nie chcę Was zamęczyć

Z góry dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam,
D.P.