Mam możliwość dość tanio zakupić frezarkę FYC25 (frezarki o które pytałem we wcześniejszym poście zostały niestety sprzedane). W czasie oględzin stwierdziłem bicie na frezie, jest ono na tyle wyraźnie, że było je widać gołym okiem.
Moje pytanie brzmi: czy w tej obrabiarce jest możliwość kasacji luzów na głowicy? ewentualnie czy ktoś przeprowadzał remont takiej frezarki i mógłby mi coś doradzić?
Proszę o informacje i opinie na temat FYC25
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Bicie to raczej powinno się sprawdzić na stożku wrzeciona, a nie na frezie (bo np. trzpień może być krzywy). Można do tego użyć diatestu na statywie. Końcówkę pomiarową należy przyłożyć w 2-3 punktach. Drugim sposobem jest użycie trzpienia kontrolnego i mierzenie bicia na nim. Dodatkowo tuszując taki trzpień, będzie można wykluczyć jakieś zadry skaleczenia stożka, które to mogą powodować takie problemy.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Miejsce pomiaru jest oczywiste ale nauczony przykrym doświadczeniem nie brałem ze sobą przyrządów pomiarowych. Oględziny były wstępne i już na dzień dobry takie kwiatki wyszły. Wiem, że jak na frezie jest bicie to na wrzecionie też będzie. Krzywy frez jest raczej mało prawdopodobny. Chodzi mi o to czy w tej frezarce jest jakaś możliwość regulacji luzu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1