nazywam się Mariusz, mam 24 lata i od niedawna postanowiłem stworzyć coś własnego.
Nie będzie to nic specjalnego ze względu na fundusze jednak parcie na stworzenie czegoś we własnym "garażu" jest silniejsze.
A więc tak co do planów:
- maszynka ma wymiary ok. 1600x1300x500, pole robocze zapewne ograniczone będzie do ok 1400x1000x500.
- chciałbym wykorzystać ją do użytku własnego, tj. obróbka drewna, tworzyw sztucznych oraz aluminium (jeśli da radę).
- Oś X wałki podparte fi 20 (napęd listwa zębata skośna lub pasek), oś Y chciałbym szyny i wózki liniowe jednak czekam na wyceny dla mnie jako osoby prywatnej (napęd listwa zębata lub pasek), oś Z śruba kulowa.
Wiecie, szukam rozwiązań budżetowych ale dobrych. Mogę coś dołożyć, jednak dłużej to będzie trwało. Rozwiązania w maszynach "poważnych" znam, jednak rozwiązaniami innymi i tańszymi takimi jak wałki podparte, listwy zebate proste, naped na pasku, czy wogóle silniki krokowe, nigdy się nie interesowałem. Tak jak pisałem serwa to dość duży wydatek i wcześniej byłem zdania żeby się ich wystrzegać.
Nie umiem dodać ponownie tych zdjęć. Ale to może i dobrze. Na dniach dodam projekt w dalszym etapie rozwoju i rozmyśleń.
Jeszcze raz sory...