Frezarka (manualna) rozwojowa, budowa co i jak. Jaki stół.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 13
Frezarka (manualna) rozwojowa, budowa co i jak. Jaki stół.
Witam Was.
Mam plan budowy frezarki z posuwem ręcznym.
Wrzeciono ma być z szlifierki prostej firmy DWT z reg. obr. (jest też możliwe by wykonać całą obudowę z aluminium dla tego DWT).
Rama i stół będzie spawany z solidnej ciężkiej stali dla stabilności i sztywności.
Problem powstaje przy wyborze stołu krzyżowego, jaki? jak i nie wiem jak wykonać oś Z. Co do osi Z bardzo proszę o porady i tka to wygląda cenowo. Mam też dostęp do warsztatu frezarsko-tokarskiego wiec jak coś sie opłaca dać wykonać to również prosze o info.
na oku mam dwa stoły (prosze o prpozycje inne lub wskazówki co jest do poprawki w tyhc stołach)
http://www.maktek.pl/stol-krzyzowy-475x ... rodukt-530
http://www.maktek.pl/stol-krzyzowy-495x ... rodukt-594
Zastosowanie: drobne prace garażowe w MAŁYCH formatkach z aluminium. Powiedzmy max. 100 x 100mm
Mam plan budowy frezarki z posuwem ręcznym.
Wrzeciono ma być z szlifierki prostej firmy DWT z reg. obr. (jest też możliwe by wykonać całą obudowę z aluminium dla tego DWT).
Rama i stół będzie spawany z solidnej ciężkiej stali dla stabilności i sztywności.
Problem powstaje przy wyborze stołu krzyżowego, jaki? jak i nie wiem jak wykonać oś Z. Co do osi Z bardzo proszę o porady i tka to wygląda cenowo. Mam też dostęp do warsztatu frezarsko-tokarskiego wiec jak coś sie opłaca dać wykonać to również prosze o info.
na oku mam dwa stoły (prosze o prpozycje inne lub wskazówki co jest do poprawki w tyhc stołach)
http://www.maktek.pl/stol-krzyzowy-475x ... rodukt-530
http://www.maktek.pl/stol-krzyzowy-495x ... rodukt-594
Zastosowanie: drobne prace garażowe w MAŁYCH formatkach z aluminium. Powiedzmy max. 100 x 100mm
Ostatnio zmieniony 07 lip 2014, 00:54 przez kamo, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrabiajmy, naprawiajmy, twórzmy !!! ... cieszmy się!
Tagi:
-
Oj wiem wiem. Ale czy od razu trzeba mieć na wszystko? Najpierw musi coś powstać potem będę ulepszać miarę funduszy.
Wspomnę jeszcze że zastanawiam się między konstrukcją kolumnową a bramową. Jednak głównym problemem jest to jaki stół krzyżowy i jak nie za drogo zrobić oś Z.
Wspomnę jeszcze że zastanawiam się między konstrukcją kolumnową a bramową. Jednak głównym problemem jest to jaki stół krzyżowy i jak nie za drogo zrobić oś Z.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Ja także planuję .... i udało mi się wyhaczyć taką podstawę . Po umyciu wyczyszczeniu jest całkiem interesująca . Też będę szukał stołu teowego proporcjonalnego do tej maszyny.
Oto mój zakup.
http://olx.pl/oferta/stol-krzyzowy-frez ... 5V2UT.html
Oto mój zakup.
http://olx.pl/oferta/stol-krzyzowy-frez ... 5V2UT.html
-
Widzę że ciężko z normalnymi odpowiedziami. Po co mi odpowiedzi na które nie było pytania?
Powtórzę:
1. konstrukcja bramowa czy kolumnowa?
2. oś Z - co i jak czyli co gorsze co lepsze - toć nie raz są elementy lepsze gorsze ... nieopłacalne itd
3. trzecie i też ważne, stół krzyżowy, zakładam ze są stoły których zwarto nie brać - czyli np. brak opłacalności przeróbki przy zniwelować luzy czy inne wady "chińszczyzny".
Powtórzę:
1. konstrukcja bramowa czy kolumnowa?
2. oś Z - co i jak czyli co gorsze co lepsze - toć nie raz są elementy lepsze gorsze ... nieopłacalne itd
3. trzecie i też ważne, stół krzyżowy, zakładam ze są stoły których zwarto nie brać - czyli np. brak opłacalności przeróbki przy zniwelować luzy czy inne wady "chińszczyzny".
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Po pierwsze określ budżet. I zacznij od czytania, bo podobnych tematów było wiele.
Możesz zrobić na szynach i śrubach kulowych, a możesz na wałkach wiszących i śrubach metrycznych. Rozbieżność cen i możliwości maszyn CNC jest ogromna.
Określ budżet i założenia (przeznaczenie maszyny), a nie marudź, że nikt Ci nie odpowiada.
Możesz zrobić na szynach i śrubach kulowych, a możesz na wałkach wiszących i śrubach metrycznych. Rozbieżność cen i możliwości maszyn CNC jest ogromna.
Określ budżet i założenia (przeznaczenie maszyny), a nie marudź, że nikt Ci nie odpowiada.
-
Konkretnie nie potrafię określić jeśli nikt mi nie odpowiedział odnośnie stołów krzyżowych czy są czegoś wart. Jesli nie beda a bedzie trzeba kupic inne lepsze to trzeba zmienić plany wydatkow reszty. Jak pisałem narazie ma to być budżetowa ale "rozwojowa". Rozwojowa tzn - z możliwością ewentualnego planowania stali.
Co do Osi Z tak mi dziś przyszło czy na początek nie nadałby by sie 2 wałki ze stali nierdzewnej fi 20 i dł. 350mm ? Ewentualnie skrócić dla większej sztywności ?
Na początku był plan kupna stołu krzyżowego proxxon ale to jednak badziew na maxa. Więc pytanie czy za 500zł idzie kupić jakiś stół krzyżowy by miał "ręce i nogi" za ok. 500zł ?
Przeznaczenie, pisałem: "drobne prace garażowe w MAŁYCH formatkach z aluminium. Powiedzmy max. 100 x 100mm"
- Pryz dokupieniu stółu obrotowego by robić gniazda z pasowaniem na łożyska w - formatkach alu.
- Planowanie powierzchni pod kątem 1' - 3'
- poprawianie gniazd - regeneracja elementów z alu
Frezy tylko 2 narazie: vhm fi 6 i 3 z śr mocowania 6.
Co do Osi Z tak mi dziś przyszło czy na początek nie nadałby by sie 2 wałki ze stali nierdzewnej fi 20 i dł. 350mm ? Ewentualnie skrócić dla większej sztywności ?
Na początku był plan kupna stołu krzyżowego proxxon ale to jednak badziew na maxa. Więc pytanie czy za 500zł idzie kupić jakiś stół krzyżowy by miał "ręce i nogi" za ok. 500zł ?
Przeznaczenie, pisałem: "drobne prace garażowe w MAŁYCH formatkach z aluminium. Powiedzmy max. 100 x 100mm"
- Pryz dokupieniu stółu obrotowego by robić gniazda z pasowaniem na łożyska w - formatkach alu.
- Planowanie powierzchni pod kątem 1' - 3'
- poprawianie gniazd - regeneracja elementów z alu
Frezy tylko 2 narazie: vhm fi 6 i 3 z śr mocowania 6.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Jeżeli tak bardzo myślisz o kupnie stołu krzyżowego to czyli już wybrałeś typ konstrukcji. Jeśli nie wiesz o czym myślę to znaczy, że za mało czytałeś.
Bo nie widzę powodu montowania stołu krzyżowego z konstrukcji bramowej, chyba, że umieścił byś go na bramie.
Buduj kolumnową, skoro i tak chcesz obrabiać takie małe elementy, tym bardziej, że konstrukcja bramowa jest trudniejsza w wykonaniu.
A osobom leniwym którym nie chce się czytać, niechętnie pomaga się na tym forum, a tym bardziej pyskatym, dlatego nie unoś się:
Bo nie widzę powodu montowania stołu krzyżowego z konstrukcji bramowej, chyba, że umieścił byś go na bramie.
Buduj kolumnową, skoro i tak chcesz obrabiać takie małe elementy, tym bardziej, że konstrukcja bramowa jest trudniejsza w wykonaniu.
A osobom leniwym którym nie chce się czytać, niechętnie pomaga się na tym forum, a tym bardziej pyskatym, dlatego nie unoś się:
Tak na forach jest, że odpowiedzi nieraz odbiegają od tematu, ale takie odpowiedzi też mają jakieś warte treści.Widzę że ciężko z normalnymi odpowiedziami. Po co mi odpowiedzi na które nie było pytania?