Czy ktoś posiada/spotkał się z frezarką narzędziową FNA 26? Może ktoś wie jakie parametry ma obrabiarka
(głównie chodzi mi o stożek wrzeciona pionowego i poziomego oraz czy są posuwy mechaniczne). Ktoś posiada taką?
Zdjęcia pożyczone z netu:

Generalnie odradzam. Tam jest tak mały zakres od wrzeciona do stołu, że jak zamocujesz imadło, to nie wywiercisz otworu w sztuce wyższej niż 80mm a do wymiany narzędzia będziesz musiał zjeżdżać stołem na sam dół. Nazywanie tego frezarką narzędziową, która powinna umożliwiać bezproblemowo bardziej skomplikowane prace (wymagające montażu jakiegoś niestandardowego oprzyrządowania) jest nieporozumieniem.tomek_skocz pisze:To niedobrze, bo najprawdopodobniej będę kupował gołą frezarkę
Oddaję tylko własne wrażenia z pracy z tą maszyną - czy raczej podobną FNB26. Wydawało mi się, że frezarka narzędziowa, to jest właśnie maszyna, która ma duże przejazdy we wszystkich osiach, możliwości obrabiania nietypowych gabarytów, oczekuje się stołu/przejazdów raczej 300x800 niż 500x600 i to akurat jest, ale w Z jest niewiele i rodzi to trochę kłopotów obróbczych. Np kompletowanie wierteł zupełnie krótkich, bo dłuższych nie da się wymienić nad sztuką jeśli jest zamocowane imadło czy większy aparat podziałowy. Od biedy dało się pracowac na stole obrotowym, bo był niski. Podzielnica, którą mam w ogóle tam nie wchodziła na wysokość - po zamontowaniu najkrótszego narzędzia w uchwycie można było frezować jedynie w wałku chyba do fi40. Trzeba było mocować ją do suportu i ściągac stół za każdym razem - a to nielekkie jestabsynt_ pisze:Jaką maszynkę polecasz w podobnej cenie?CFA pisze:Generalnie odradzam.tomek_skocz pisze:To niedobrze, bo najprawdopodobniej będę kupował gołą frezarkę
Ja musiałem na niej robić wszystko poza obróbką zgrubną. Nie mówię, że się nie da, tylko, ze jest upierdliwie.kamar pisze:Wszystko prawda ale to jest drobna maszynka nie do podzielnic czy przyrządów frezerskich.CFA pisze: Generalnie odradzam. .
Po przeróbce na CNC przydaje się do drobnych robótek
Szczerze powiem że od kiedy dysponuję CNC to każda manualna jest upierdliwaCFA pisze: Szczerze powiem, że od kiedy dysponowałem narzędziową CNC,.