U mnie od zawsze to co jeździ po bramie to było Y, a jeżdżąca cała brama to po X-sie

tak się jakoś przyzwyczaiłem i mi to nie przeszkadza
Zdecydowałem się na szyny na Y i Z choć rozum podpowiadał wałki (ekonomia

) ale że w zamyśle i konieczności była konstrukcja jak najbardziej kompaktowa (bardzo małe pomieszczenie) to dałem szyny, zawsze to zyskałem trochę na "grubości" bramy
Masz rację @Skrzydlaty , sprzęgiełka pójdą do wymiany, też mi się nie podobają, znaczy nie podoba mi się na oko ich podatność na moment obrotowy
Co do fotek, sorry, ale nie wiem kto wymyślił rozmiar 600x800 (szerokość x wysokość) zamiast odwrotnie, 800x600, pomijając fakt, że jak nawet zmniejszyłem do tego rozmiaru, to i tak się skrypt pluje, że zdjęcie nie może mieć większych wymiarów tarlala, la la, więc sobie dałem spokój i wrzuciłem na swoje konto fotosikowe
@Zienek , uchwyt chyba wymienię na ten chiński duży odlewany bo sobie dałem za wysoko ten górny i wrzeciono z frezem nie dostanie mi do stołu, choć i tak przewiduję przykręcić płytę do stołu (frezuję w tworzywach "na wylot" i bym frezował po stole), ale będzie lepiej wyglądał w stosunku do masywności całej konstrukcji
Jeśli chodzi o wymiary, mea culpa
Stół/płyta główna 650x670mm
Pole robocze X/Y - 440x340mm
Prześwit pod bramą - 150mm
Długość robocza Z - 145 mm
Wszystkie elementy są wykonane z blachy alu gr. 30mm, płyta Zetki ma 20mm
I dalsze fotki :
Jestem mega zadowolony bo pomimo projektowania w 2D nie strzeliłem ani jednego bobola i wszystko pasuje idealnie, nie ma żadnych kolizji, nietrafionych otworów i innych takich (rzut 3D to od frezera)

Konstrukcja jest sztywna, nie żałuję, że zainwestowałem w grube blachy, może trochę przewymiarowane, ale tego nigdy za wiele

Teraz muszę wymyślić mocowanie silników na X bo ten aspekt pominąłem przy projektowaniu i można powiedzieć, że konstrukcyjnie koniec, jutro mnie czeka najgorsze, czyli opanowanie falownika
Pozdr
Sławek
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.