Proszę o ocenę konstrukcji
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Proszę o ocenę konstrukcji
Proszę o ocenę poprawności konstrukcji frezarki/plotera o polu roboczym 320x450x220
Konstrukcja wykonana z profili 80x80x5 oraz ceownika 140
Konstrukcja wykonana z profili 80x80x5 oraz ceownika 140
Pomyślę potem....
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Zapewne wydłuży to formatkę stołu - przy wydłużeniu rozstawu łożysk stołu.gozdd pisze: Poza tym zwiększyłbym rozstaw łożysk pod stołem.
A jeśli już taka solidny korpus może warto pomyśleć o ciut grubszym aluminium na poszczególne osie

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Nie wiem jak Ty, ale ja miałem na myśli zwiększenie rozstawu na długość. Owszem, zwiększy to formatkę lub zmniejszy pole robocze, ale rozstaw wydaje się zdecydowanie za mały. Przy takim rozstawie jak teraz obróbka będzie odbywać się poza punktami podparcia.gmaro pisze:Zapewne wydłuży to formatkę stołu - przy wydłużeniu rozstawu łożysk stołu.gozdd pisze: Poza tym zwiększyłbym rozstaw łożysk pod stołem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Przypuszczam ,że ten rozstaw wypada w połowie osi wrzeciona patrząc z boku maszyny - rzutu takiego brakuję więc tylko się domyślam.gozdd pisze: Przy takim rozstawie jak teraz obróbka będzie odbywać się poza punktami podparcia.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
a ja mam pytanie z innej beczki: przy rozstawieniu szyn od siebie jak najdalej, nie powodujemy, ze przy polożeniu ciężkiego detalu na stole, stół się ugnie?
czy nie lepiej podeprzeć się w 2/3 stołu niz na krawędziach, żeby strzałka ugięcia byla jak najmniejsza ? wtedy mniejszy element też będzie zaparty, a drobnicy nie frezuje się na kantach stołu a na jego środku. i wtedy masa+ siła skrawania przechodzi na podpory a nie uginanie stołu ?
czy nie lepiej podeprzeć się w 2/3 stołu niz na krawędziach, żeby strzałka ugięcia byla jak najmniejsza ? wtedy mniejszy element też będzie zaparty, a drobnicy nie frezuje się na kantach stołu a na jego środku. i wtedy masa+ siła skrawania przechodzi na podpory a nie uginanie stołu ?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Rozstaw łożysk to 235mm i jest on symetryczny względem łożysk na podstawie.
Niestety większość profili mam dociętych, ale łożyska na podstawie zakupię podwójne, rozstaw nie będzie symetryczny ale wyniesie około 285. Uważam iż dobre maszyny takie jak pancernik czy pomarańczka miały rozstaw 250. Przy odwróceniu prowadnic i łożysk przenoszenie obciążeń jest korzystniejsze, niż standardowo gdy prowadnice są przykręcone do podstawy.
Co do ugięcia stołu, to zostanie ono załatwione przyklejeniem na klej do metalu(CX80) profili alu 40x40 jak na załączonej fotce. Stół ma być sztywny ale także lekki.
Co do grubszych blach, to myślałem o usztywnieniu wrzeciona(uchwytu) formatkami alu.
Niestety większość profili mam dociętych, ale łożyska na podstawie zakupię podwójne, rozstaw nie będzie symetryczny ale wyniesie około 285. Uważam iż dobre maszyny takie jak pancernik czy pomarańczka miały rozstaw 250. Przy odwróceniu prowadnic i łożysk przenoszenie obciążeń jest korzystniejsze, niż standardowo gdy prowadnice są przykręcone do podstawy.
Co do ugięcia stołu, to zostanie ono załatwione przyklejeniem na klej do metalu(CX80) profili alu 40x40 jak na załączonej fotce. Stół ma być sztywny ale także lekki.
Co do grubszych blach, to myślałem o usztywnieniu wrzeciona(uchwytu) formatkami alu.
Pomyślę potem....
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Dla mnie rozstaw przy tym polu jest OK,sam mam prawie identyczny w konstrukcji która pokazywałem na forum...Dumek2010 pisze: rozstaw nie będzie symetryczny ale wyniesie około 285
https://www.cnc.info.pl/topics60/oszala ... t36249.htm
Powierć w obudowach otwory na śruby dociskające łożyska aby móc skorygować luzy w tych obudowachDumek2010 pisze:ale łożyska na podstawie zakupię podwójne

Pomogłem...
Pomogłem...