już jakiś czas temu zainteresowałem się tematem frezarek sterowanych numerycznie a teraz wspólnie z tatą, postanowiliśmy zbudować frezarkę CNC, która miałaby frezować głównie w drewnie(najczęściej topola, olcha, rzadziej buk, dąb).
Obszar roboczy 2000x1200, z tego względu jedynie konstrukcja z przejezdną bramą wchodzi w grę. Na obecną chwilę skupiliśmy się na zaprojektowaniu i wykonaniu ramy, w związku z tym pojawia się kilka pytan, ale może najpierw model.
Dwa najdłuższe profile mają wymiar 100/50/4, poprzeczki i reszta ma ściankę 3. Zastanawiamy się również nad zmianą nożek z 50/50/3 na 100/50/3. Przeprowadziłem obliczenia zarówno wyt. na zginanie jak i strzałkę ugięcia(dla przypadku luzno podpartej belki) dla mocno przeszacowanego obciążenia i wyszły mi zadowalające wyniki, tylko teraz pojawia się pytanie, jak to się ma do rzeczywistości? Przeglądając projekty innych użytkowników forum, dochodzę do wniosku, że większość używa znacznie większych profili na konstrukcje, a moja wydaje mi się dość wiotka. Dlatego też liczę na radę od bardziej doświadczonych kolegów w tej kwestii, czy dać większe profile, czy też te swobodnie wystarczą. Całość będzie oczywiście spawana.
Bramy jako takiej konkretnie jeszcze nie ma zaprojektowanej, jednak będziemy się starać wykonać ją z blachy aluminiowej(wstepnie 20 lub 25 mm). W związku z tym pytanie, czy wałek podparty na całej długości fi20 umocowany na bokach(jak na modelu) zda egzamin? Czy lepiej będzie wykorzystać fi25 lub też zrezygnować z mocowania na bokach?
Co do samego napędu bramy, czy w takim wypadku jedna śruba zamocowana centralnie da radę napędzić bramę, czy też należy myśleć o zastosowaniu 2 śrub na napęd osi Y?
Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam.
EDIT:
Czy istnieje opcja wrzucania obrazków bezpośrednio z Dropboxa? Bo zastosowanie tagów img nie działa.
EDIT2:
Zmieniłem zgodnie z sugestią kolegi, jednak u mnie dalej nie widać więc wrzucam też link.