Przeróbka frezarki ZX45
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 9
Przeróbka frezarki ZX45
Witam serdecznie wszystkich, postanowiłem przerobić swoją frezarkę ZX45 na CNC, na dziś doszedłem do uruchomienia posuwów osi X i Y . Śruby są podwójne kulowe 20x5 z Poltechu , wszystko chodzi gładko i fajnie lecz gdy zapiąłem czujnik zegarowy okazało się że mam luzy nawrotowe na osi Y jest to około 0,04mm a na X 0,15mm ( to tak na szybko bo siedziałem przy tym wczoraj w nocy i ledwo ciepły już byłem, dziś zrobię to bardziej dokładnie ). Teraz pytanie jak konkretnie kasuje się takie luzy w śrubach podwójnych , wyczytałem że należy doszlifować płytki dzielące dwie śruby , rozumiem że o taką wartość jaka wyszła z pomiaru ? Bardzo proszę o wyjaśnienie tego , starałem się znaleźć jak to powinno się wykonać lecz nigdzie nie trafiłem na jakiś konkretny opis. Jak tylko poradzę sobie z problemem postaram się pokazać wszystko co wykonałem i opisać swoją przeróbkę.
Dzięki i pozdrawiam serdecznie.
Dzięki i pozdrawiam serdecznie.
Tagi:
-
Hej, dzięki za wyjaśnienie, oczywiście dziś wszystko poskręcam jak tylko dokładnie będę potrafił i powtórzę pomiar. Z ciekawości zdjąłem płytki z trzeciej nie zamontowanej nakrętki dla osi Z i wykonałem pomiar mikrometrem , same płytki nie są idealnie płaskie i ich grubość waha się , z jednej strony mam np 3,19mm a z drugiej 3,26. Rozumiem że pomiarem do wykonania nowych płytek jest największa wartość pomiaru.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Luz na osi Y wynosi 0,068mm a na X 0,115mm, nie wiem czy to dobre rozwiązanie ale zrobiłem tak, spawarką Mig " dołożyłem troszkę mięsa " do każdej z blach dystansowych, jutro jadę do znajomego i na szlifierce magnesowej doszlifuję odpowiednie grubości . Każda z blach dystansowych ma inną grubość, mało tego, na przeciwległych końcach jednej blach są inne rozmiary. Troszkę wygląda to tak że chyba mają tych blach na kilogramy i tak na pałę do każdej nakrętki zakładają losowe dystanse. Nie sprawdzałem jeszcze trzeciej, tej przeznaczonej do osi Z, z nią pewnie też będzie troszkę zabawy . Tak czy inaczej, rozebrałem maszynę i postaram się pokazać po kolei jak ją składam , jutro ponownie złożę nakrętki i zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Hehe, tez miałem tak zrobić ale pomyślałem że może się będą ściskać i się odkształcą i znowu luz się zrobi, szkoda że wcześniej tego nie napisałeś to bym dziś to do południa machnął. Tak czy siak zobaczę co wyjdzie z tego szlifowania, gdy by dystans był za gruby to nakrętki nie da się nakręcić na śrubę ? , jakie jest odczucie kręcąc taka nakrętką na śrubie w ręku , czy chodzi idealnie gładko czy czuć delikatny opór ?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
To możesz zrobić tak, nakrętki masz na śrubie nałożone obie razem, odkręcasz blaszke, wyjmujesz pierścienie i jedną z nakrętek odkrecasz sobie z pół obrotu. jak blaszki będą zbyt grube to nie dokrecisz jej z powrotem tak aby założyć srubkę z blaszką. Jak będą za cienkie to po założeniu blaszki ze srubką wkładki bedą klekotać. Nie trzeba do regulacji ściągać nakrętek ze śruby. Nowe nakrętki kręciły się z lekkimi oporami co wynika z ich jakości po części a po drugie masz na nich regulowane teflonowe zgarniacze. Jak są skrecone za mocno to chodzi to ciężko. Po 2 latach pracy maszyny głownie w duralach nie widze jakoś pogorszenia pracy oprócz pojawienia się jakiś luzów ( w granicach 0,02mm) Nakrętki smaruje regularnie smarem MIND EP 1,5. podaje dużo smaru przez kalamitkę i wypływa równie dużo wiorów z nakrętki co jej specjalnie widać nie przeszkadza.
Pozdrawiam Michał
Pozdrawiam Michał