Budowa frezarki 500x500 Pomocy!!!!

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Daniel84
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Budowa frezarki 500x500 Pomocy!!!!

Post napisał: Daniel84 » 22 lis 2013, 13:50

Witam, mam wszystko co potrzeba ,żeby zbudować taką frezarkę jak na zdjęciu tzn. tokarkę konwencjonalną i frezarkę , spawarkę tig , mag , piłę itd, ale ni w ząb nie wiem od czego zacząć. Niby od konstrukcji ale jak ją zrobić ,żeby część robocza stołu wyszła 500x500 , czy po spawaniu trzeba cała konstrukcję frezować pod prowadnice liniowe, no i w końcu jak wykonać podzespoły żeby wszystko do siebie idealnie pasowało. Jak widać nic nie wiem a chęci i fundusze mam. Czy ktoś jest w stanie na bieżąco mi pomóc.
Chciałbym uzyskać jak największą sztywność i dołożyć chłodzenie , wrzeciono też muszę dać mocniejsze bo chcę frezować w stali. Śruby z tego co do tej pory wyczytałem najlepsze kulowe ale czy konieczne?HEEEEEEEELP!!!!!!!!!!Obrazek

Tagi:

Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kazik_Wichura » 22 lis 2013, 14:03

<face palm>

Witam, jak długo kolega czytał forum i przeglądał tematy, które już istnieją?

Autor tematu
Daniel84

Post napisał: Daniel84 » 22 lis 2013, 14:16

Czytam od miesiąca dzień w dzień po 4 godz. a co to ma do rzeczy? Jest dużo podobnych tematów to prawda, ale ja potrzebuję pomocy akurat konkretnie w moim przypadku , ze zdjęć i opisów konstrukcji nie zbuduje.Potrzebuję więcej danych bo robię to pierwszy raz.

antharax
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: antharax » 22 lis 2013, 14:41

Przecież na każde Twoje pytanie, na tym forum jest tysiąc odpowiedzi. Coś słabo czytasz, nikt nie powie Ci wprost: zrób to, tamto i tamto i będzie działało. Albo wykazujesz się chęcią pracy, kreatywnością, pokorą i podpytujesz na forum o konkretne problemy, albo zlecasz budowę komuś, kto się zna. Życie.

Kazik_Wichura
Posty w temacie: 2

Post napisał: Kazik_Wichura » 22 lis 2013, 14:56

Napisałbym coś, ale nie chce dostać ostrzeżenia od administracji. Kolego, jeśli planujesz zbudować CNC to poszukaj trochę książek, przejrzyj forum. Bazując na tej wiedzy zaprojektuj na papierze jakiś projekt i wtedy wróć na forum. Może wtedy ktoś Ci pomoże.

Autor tematu
Daniel84

Post napisał: Daniel84 » 22 lis 2013, 15:16

Nie jestem twoim kolegą , bo na to nie zasłużyłeś -jak nie chcesz pomóc to się nie udzielaj w ogóle i tyle. To mój pierwszy temat i myślałem,ze ludzie są trochę bardziej wyrozumiali , nie każdy urodził się od razu taki mądry jak Pan Kazik. Zapytałem o te rzeczy bo nie chciałem popełnić jakiegoś błędu na samym początku pracy i tyle.

pin
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: pin » 22 lis 2013, 15:28

zacznij od ustalenia parametrów wejściowych to znaczy pole robocze już podałeś ale bez osi Z następnie określ jakie chcesz uzyskać dokładności z jaką prędkością chcesz pracować
a następnie określ budżet jakim dysponujesz bo szkoda strzępić sobie języka jak powiesz że chciałbyś się zmieścić w 2000 zł . następnym krokiem jest określenie czy ruchoma brama czy stół .Kolejny krok to wstępny rysunek i puścić go na forum to wtedy usłyszysz słowa konstruktywnej krytyki i po usunięciu wad dopiero możesz zająć się robieniem maszynki . Bo puki co to nie wiadomo w czym ci pomóc

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 22 lis 2013, 15:29

Każdy powyżej chce Ci pomóc.
Jak chcesz pomocy to nie podskakuj.

Na tym forum zasada jest taka, że sobie pomagamy i każdy do każdego jest na ty a nie na Pan.

Jeśli chcesz sensownej pomocy, to zacznij od podstawowego modelu 3d ze zgrubną bryłą.
Ludzie tutaj chcą pomagać, ale ludziom, którzy chcą coś zrobić a nie dostać wszystko na talerzu.
Tak to tylko w Erze.

Możesz zacząć nawet od Google Sketch-Up.

Jeśli jednak uważasz, że modelowanie nie jest dla Ciebie, to to mija się z zabawą CNC, bo przy obróbce CNC większość czasu spędzasz na modelowaniu CAD/CAM a mniejszość przy maszynie.

Awatar użytkownika

fus23
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: fus23 » 22 lis 2013, 15:45

Witam
Ooooo :shock: tak najlepiej obrazić się na Kazika za całkiem rozsądną odpowiedz to dobry krok by zbudować własny ploter ...
Umiesz rysować :?: chodzi o narysowanie projektu w programie graficznym ...
tam wszystko możesz skalować i sam zobaczysz co ile musi mieć długości szerokości
Zacznij od narysowania stołu nawet jako prostokąt
Postaw nad stołem grubą kreskę symbolizującą oś wrzeciona i wszystko samo wyjdzie gdzie co ile muś się przesuwać by było pole 500 na 500
Rzutuj go w 3 płaszczyznach i dorysowuj resztę - bamę, ramę ......
Podpatrz zdjęcia z budowy innych maszyn poczytaj jakie koła jakie śruby ...
Poczytaj co inni forumowicze doradzili a cha czytaj z zrozumieniem ...
Dlaczego śruby kulowe są według ciebie najlepsze :?:
Dlaczego w tokarkach konwencjonalnych nie są takie używane - bynajmniej w starszych modelach nie były i nadal nie są w większości maszyn hobbystycznych :?:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 22 lis 2013, 16:39

oj...
Daniel84 pisze:jak ją zrobić ,żeby część robocza stołu wyszła 500x500
odpowiednio większą.
Daniel84 pisze:czy po spawaniu trzeba cała konstrukcję frezować pod prowadnice liniowe
Nie, ale baaaardzo pomaga uzyskaniu zadowalającej geometrii.
Daniel84 pisze:jak wykonać podzespoły żeby wszystko do siebie idealnie pasowało
Starannie.
NA zadane pytania odpowiedziałem. Jeśli chodzi o sam post, to on wymaga referatu na temat budowy maszyn, mechaniki, elektryki i przypuszczam. To forum to jest najobszerniejszy referat właśnie z tych dziedzin, ja sanim zacząłem temat, to forum czytałem rok po 4 godziny
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”