Kieruję się od dawna zasadą minimalizacji kosztów i zamierzam wybudować tanią fCNC - do tej pory bawiłem się jedynie w konstrukcje elektroniczne - montowane głównie z rozbieranych TV - np. taki TV Grundig miał w "zasobach" dzielnik przez 64 pracujacy do 1,2 GHz - nieźle aż się prosiło połączyć z Atmelkiem i powstał miernik freq w sumie na 3 scalakach pracujacy do ponad 1 GHz -warto czasami pogrzebać w tym co sie wyrzuca ...
To zaczynam.
Założenia: drewno, płytki PCB, może aluminium? dokładność - możliwie największa

Po przejrzeniu zapasów i poczytaniu podstaw zdecydowałem sie na zbudowanie frezarki ze stałą bramą - jakoś bardziej przemawia do mnie stabilność pracy, oraz ruchomym stołem - siły ciężkości pomagają w tym wypadku.
W punkcie xero czasami likwiduje sie maszyny - z odzysku przezimowało z 10 lat coś takiego:

wg. mnie to jest serwo BLCD ma 3 wyprowadzenia i trudno kręcić osią - raczej mocny. Mam mały krok z wyliczenia z obrotu - trzeba chyba jakąś przekładnię? - no i chyba skoro najmocniejszy to pójdzie do sterowania stołem. Chyba że widzicie lepsze rozwiązanie na pozostałych osiach?? - Z raczej odpada ...
Niestety sterownika nie da rady raczej wykorzystać - przewertowałem internet i nic nie znalazłem - encoder też sie zmarnuje.
Jeśli ktoś może mi coś więcej powiedzieć o tym silniku/serwo to będę wdzięczny ... schemat pewnie by ułatwił wszystko ...
II silnik

III silnik - OŚ Z - myślałem nad wykorzystaniem sprzężonych 2 silników PM55L-048 - ewentualnie z przekładnią - tutaj nie musi być super speeda.
Konstrukcja jak wspominałem ze stałą bramą. Rama stalowa - spawana i na moje potrzeby nie wygrzewana - już mam darmowego spawacza

Jako prowadnice jednej z osi wykorzystam solidne pręty z drukarki 0.8cm i tu pytanie?? Ktoś określił się że dobre są 2x 1,6cm - no ale jak wykorzystam 4x 0.8cm to chyba wyjdzie na to samo i wg. mnie będzie stabilniej??
Widzę to tak:

Śruba - posiadam nagwintowane 1,4 cm lub 1,6cm muszę pomierzyć ... nakrętka taka jak jest na śrubach - 2 sprzęgnięte i z likwidacją luzu na stałe.
Rysunki pojawią się jak zdobędę dalsze materiały i coś się wyklaruje ze stelażem.
Sterowniki - raczej nie problem programuje odrobinę w asemblerze ATMELKI - zrobię sam z zapasów, zresztą zasilacze i reszta elektroniki również.