W końcu jakoś znalazłem kilka dni czasu i w raz z bratem i ojcem urządziliśmy sobie zabawę kabelkami. Z braku czasu pozbierałem z pudeł co kupiłem i zrobiliśmy cały pulpit sterowniczy. Na mechanikę i ramę niestety czasu brakło ale będę miał cały listopad wolny więc frezarka i spawarka pójdzie w ruch .
Załączam fotki z postępów, jako żeby nie było że tylko czytam a się nie chwalę ;p.
START programu
STOP programu
potencjometr do obrotów
potencjometr do posuwu
reszta z macha załaczana ( w sumie to załączanie wrzeciona z pulpitu by mogło być POMYŚLĘ nad tym)
owszem przydatne szczególnie przy seryjnych robotach nie trzeba pamiętać (a łatwo zapomnieć szczególnie na 2 maszyny naraz pracując) czy ten gościu wyjaśnia właśnie jak to zrobić by falownikowi zadawać obroty z programu? bo właśnie takie coś bym chciał sobie zrobić.
co do odwalonej roboty to odwalona fachowo pełen szacun
adam Fx pisze:owszem przydatne szczególnie przy seryjnych robotach nie trzeba pamiętać (a łatwo zapomnieć szczególnie na 2 maszyny naraz pracując) czy ten gościu wyjaśnia właśnie jak to zrobić by falownikowi zadawać obroty z programu? bo właśnie takie coś bym chciał sobie zrobić.
co do odwalonej roboty to odwalona fachowo pełen szacun
Własnie regulacje obrotów wspiera jak wiele innych funkcji sterownik po IP ale niestety nie ma róży bez kolców bo kosztował mnie 1200zł ale po kilku dniach bym go już nie oddał.
[ Dodano: 2013-07-25, 19:04 ]
slider pisze:Ale porządek
Fajna skrzynia. Co to za monitor dotykowy?
Ja właśnie szukam jakiejś 15"dotykowej w normalnej cenie i chyba sobie jeszcze długo poszukam
Monitor stary LG 15" od kompa obdarłem z obudowy potem kupiłem na allegro dotykowy panel za 150zł taśma dwustronna za 20zł o przyklejenia panelu dotykowego wokół matrycy. No i jeszcze 50zł dla sąsiada bo mi zrobił ramkę z stali nierdzewnej żeby ładnie to wyglądało a nie obszarpana blacha wyżynarką . Więc można zrobić panel dotykowy za 300zł a mając swoj lcd to nawet za 150zł w razie pytań PISZ : witox4 (małpa) gmail.com
[ Dodano: 2013-07-25, 19:12 ]
slider pisze:Ale porządek
Fajna skrzynia.
porządek i estetyka to u mnie ważne ojciec każdy kabelek docinał i pasował. Zużyłem 150 opasek do kabli (a zastanawiałem się w sklepie po cholerę mi całe opakowanie hehe)
Co do skrzynki to Niemiecka Rittal cudowany produkt z blachy 2mm a ściana montażowa 3mm! Z 50-60kg blachy. Kułka z Castoramy po 17zl/szt. Z skrzynką to były przejścia bo znajomy wycenił mi szafę na +/- 900zł z blachy 1mm no i nie dawał gwarancji co z tego wyjdzie więc zacząłem szukać czegoś profesjonalnego no i szukałem szafy 60cm szerokiej no ale znalazłem za 1700zł 80cm ale była ryśnieta w trnsporcie więc mi puścili na 1200zł no i myślałem po co mi 80cm i się okazało że korytka i reszta to trochę ciaśniej i ledwo co zasilacze zmieściłem na podłogowej płycie.
Dużo sprzętu w środku narazie 2 wentylatory w szafie superwydajne jak nie dadzą rady to najwyżej dorzucę jeszcze 2 dodatkowe. Zależy mi na nadciśnieniu w szafie bo jak beda nieszczelności to nie chciałbym żeby mi pył z drewna wchodził do środka.