Witam
Czy któryś z szanownych kolegów robił taki zabieg jak przyklejenie paska zębatego?
Niedługo będę budował nową frezarkę
Oś y będzie długosci 3000mm
I zastanawiam się nadz naciągnięciem i przyklejeniem pasków (takie ala listwy zębate)
Może ktoś próbował ?
Jakies spostrzeżenia?
Pozdrawiam
Przyklejenie paska zębatego HTD
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Przyklejenie paska zębatego HTD
Zainwestuj w listwy zębate bo luzy i zużycie mogą cię zaskoczyć.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
No gdyby przyklejenie paska było takie proste i efektywne to bawiłby się ktoś w listwy? 
Widziałem tylko taki patent że pasek jest tak jakby przygnieciony do profilu za pomocą dwór rolek i koła.

Widziałem tylko taki patent że pasek jest tak jakby przygnieciony do profilu za pomocą dwór rolek i koła.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Pas zębaty - zwłaszcza HTD -nie zadziała jako listwa zębata współpracująca z kołem - jeżeli chcesz mieć dobry napęd pasowy bez nadmiernego rozciągania i luzów, to zastosuj coś na kształt systemu ServoBelt, gdzie pas jest dociskany rolkami do odpowiedniej listwy - która rzeczywiście może być zrobiona z drugiego pasa przymocowanego do metalowego profilu - tyle, że taki zabieg da się wykonać tylko z pasami symetrycznymi - takimi, których profil pasuje sam do siebie. Pasy typu T spełniają ten warunek; pasy HTD - nie.