Stalowa frezarka CNC z zabudową

Opis mojej frezarki CNC, trochę innej niż wszystkie

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Stalowa frezarka CNC z zabudową

Post napisał: drzasiek90 » 30 gru 2017, 19:57

Obrazek
Projekt nie jest świeży, frezarkę zbudowałem półtora roku temu. Z powodu mojej nowej aktywności na tym forum, postanowiłem ją zaprezentować.
Po zbudowaniu pierwszej wersji stalowej, skręcanej frezarki CNC i przetestowaniu jej, doszedłem do następujących wniosków:
-pierwsza sprawa to chłodziwo - jak się chce frezować w metalu, frezarka musi mieć system chłodzenia i smarowania narzędzia;
-frezarka musi posiadać pewien system zabudowania, aby wióry nie zaśmiecały całej pracowni;
-konieczne jest (przy zastosowaniu zabudowy) oświetlenie narzędzia i pola roboczego;
-nie należy kupować osobno podpór do wałków liniowych i osobno nienawierconych wałków. Wykonanie otworów i nagwintowanie tych wałków w domowych warunkach jest piekielnie trudne;
-elektro-wrzeciono musi mieć stabilizację obrotów, a nie jak w większości tanich wrzecion, stabilizację mocy czy momentu obrotowego;
-pełna osłona śrub napędowych i łożysk śrub napędowych (wiórowa i przed chłodziwem);
-hermetyczne wyłączniki krańcowe.

Postanowiłem zatem zbudować drugą wersję frezarki, przy nowych założeniach:
-budowa wyłącznie z części nowych (żadnych elementów z odzysku);
-zamknięty system chłodziwa z płynną regulacją przepływu, odzyskiwaniem i filtrowaniem chłodziwa;
-zabudowa z oświetleniem;
-zewnętrzny, kompletny sterownik frezarki, do którego wystarczy tylko podłączyć zasilanie i komputer.

I tak oto powstała moja frezarka CNC w wersji drugiej. Poniżej zdjęcia z budowy:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Frezarka waży ok. 150kg, ma pole robocze 250x250x110 i radzi sobie świetnie z metalami miękkimi a nawet próbowałem w stali.

A tu filmik:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Stalowa frezarka CNC z zabudową

Post napisał: bartuss1 » 31 gru 2017, 10:40

Przekombinowana trochę, do obróbki metali stosuje sie prowadnice szynowe a nie wałki i kijowe łożyska liniowe, no i nie kressem, bo długo nie wytrzyma, nawet przy samym lizaniu żelastwa.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: WP Kamil » 02 sty 2018, 22:35

Interesuje mnie projekt skręcanej maszynki i mam kilka pytań.
1. Jak jest grubość blachy i czym byłą cięta- stawiam na wodę ale nie widzę rdzy ani utwardzonych krawędzi. Z taką jakością to i świerza plazma by sobie chyba poradziła. Jaki koszt usługi cięcia konstrukcji jeśli takowy był.
2. Czy jakość cięcia nie przeszkodziła w składaniu i nie wpłynęła na trudności w wyprowadzeniu geometrii
3. System skręcania- czy warty jest poziomu skąplikowania, czy właściwości są dużo lepsze niż przy skręcaniu na śruby meblowe młoteczkowe.
4. Czy po roku coś Kolega by w niej zmienił i dlaczego sprzęgła ;)
5. Nurtuje mnie ten sterownik... dlaczego nie ZLERP i zasilanie z troida.

Ganz_Conrad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Ganz_Conrad » 03 sty 2018, 11:07

uprzedzę autora:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3198430.html
chyba znajdziesz wszystkie odpowiedzi.

Autor tematu
drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 03 sty 2018, 12:15

WP Kamil pisze:
02 sty 2018, 22:35
Interesuje mnie projekt skręcanej maszynki i mam kilka pytań.
1. Jak jest grubość blachy i czym byłą cięta- stawiam na wodę ale nie widzę rdzy ani utwardzonych krawędzi. Z taką jakością to i świerza plazma by sobie chyba poradziła. Jaki koszt usługi cięcia konstrukcji jeśli takowy był.
Myślę, że wiele odpowiedzi będzie w linku podanym wyżej
WP Kamil pisze:
2. Czy jakość cięcia nie przeszkodziła w składaniu i nie wpłynęła na trudności w wyprowadzeniu geometrii
Jakością cięcia byłem bardzo mile zaskoczony. Spodziewałem się, że będzie o wiele gorzej.
WP Kamil pisze:
3. System skręcania- czy warty jest poziomu skąplikowania, czy właściwości są dużo lepsze niż przy skręcaniu na śruby meblowe młoteczkowe.
Wart :) Bo takie rozwiązanie przyszło mi wtedy do głowy, nie wiem dlaczego system meblowy jakoś mi umknął. Teraz bym to skręcał inaczej, mam inny patent podobny do meblowego, może kiedyś uda się zrobić kolejną maszynę.
WP Kamil pisze:
4. Czy po roku coś Kolega by w niej zmienił i dlaczego sprzęgła ;)
Zmienił bym wiele, sprzęgła pewnie też ale tylko dla zasady. Póki co nie ma z nimi kłopotu, co nie zmienia faktu że nie takie sprzęgła tutaj powinny się znaleźć :)
WP Kamil pisze:
5. Nurtuje mnie ten sterownik... dlaczego nie ZLERP i zasilanie z troida.
Bo wyszedł o wiele taniej?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”