Od długiego czasu marzyła mi się frezarka CNC. Nie chciałem robić kiszki na zawiasach szufladowych ( choć niektóre są naprawdę świetne ) i czekałem na odpowiedni moment i gotówkę. Kilka dni temu zamówiłem płytki sterowników SSK-B02 oraz płytę główną SSK-MB.
Nie śpieszę się zbytnio z tematem, więc mam kilka pytań żeby uniknąć kosztownych błędów..
Frezarka ma mi służyć głównie do wycinania w płytach węglowych, laminatach, drewnie i czasem w miękkim aluminium, mosiądzu.. Pole robocze nie musi być duże, z tego co sobie pomierzyłem to ok 60 x 40 x 15 cm.
Oczywiście chciałbym zrobić frezarkę niedużym kosztem. Zazwyczaj pewnie będą to małe elementy ale czasem chciałbym wyciąć jakieś żebra do modeli czy coś w tym stylu dlatego jeśli będzie możliwość zrobienia większej długości pola roboczego to będzie wyśmienicie.
Co do elektroniki to nie mam jeszcze konkretów, nie wiem jaki zasilacz i silniki. Myślałem o silnikach popularnych 1,9 Nm ?
Wrzeciono... no właśnie wrzeciono, na początek pewnie multiszlifierka do testów, w późniejszym czasie chciałbym zakupić wrzeciono kress 1050, zastanawiam się też czy da radę zamontować frezarkę górnowrzecionową ( taką euroteca powiedzmy ) ?
Mechanika.. Konstrukcja jaka mnie interesuje to frezarka z ruchomą bramą. Posiadam bardzo fajne profile stalowe, takie jak aluminiowe konstrukcyjne które można skręcać na wiele sposobów. Profile bardzo sztywne, ze stali ok 2mm. Z nich chciałbym zrobić stół. Rama była by podparta na dwóch wałkach 20mm, i na 4 łożyskach. Boki ramy ze stali 8-10 mm ? Oś X na dwóch wałkach 16-20 ?? mm i na 4 łożyskach. Oś Z na wałkach 16 mm i dwa łożyska. Pytanie czy do obszaru roboczego 60x40 cm takie wałki i ilość łożysk będzie wystarczająca ? Nie zależy mi na fabrycznej dokładności frezowania i dużej prędkości, wiem że z czasem mogę dokupić kolejne łożyska i dołożyć na osie X i Z ale chciałbym od czegoś zacząć.
Póki co śledzę forum i różne projekty, każdy inny, każdy do czegoś innego. Masa informacji które trzeba jakoś uporządkować i wynieść z nich te istotne. Dlatego jeśli ktoś ma chwilkę czasu i doświadczenie w temacie to proszę o podzielenie się uwagami

Na zachętę fota jeszcze nie dokończonych płytek.

Pozdrawiam
Paweł