W moim garażu powstało takie cosik (jak na zdjęciach niżej) z:
-duże profile 250x150x5
-małe profile 140x60x4
-blachy 16mm
-płaskowniki 70x10
-ceownik 100x50x(chyba)6
Wiem że profile wydają sie za cienkie jak na taki rozmiar, że może brakuje tego czy tamtego, jednak już czasu na dospawywanie i modyfikacje nie ma. Wzorowałem się na podobnych konstrukcjach (chociaż robiłem z tego, co osiągalne), co do rzucających się w oczy zastrzałów a raczej ich braku - nie ma bo rozmiar dużych profili daje moim zdaniem wystarczający rozstaw punktów podparcia bramy słupkiem. Pewnie będzie drgać, grać itp. ale lepsze to niż kombinacje z małymi a licznymi profilami (bo pogięcie po spawaniu by mnie zniszczyło chyba), w dodatku nie osiągalne było nic więcej niż ścianka 5'ka dla profili 100x100. Miejmy nadzieje że będzie znośnie. A! Konstrukcja pierwotnie miała być dużo mniejsza, lichsza, tańsza. No i przez brak doświadczenia nie wiedziałem na co zwracać uwagę, teraz pewnie mnóstwo rzeczy zrobił bym inaczej.
Rozmiary:
Y - dł. prowadnic 1000mm
X - dł prowadnic - coś koło 1060 albo 1120 (zależy jak wyjdzie z rozstawem łożysk na krzyżaku), rozstaw miedzy wewnętrznymi ściankami słupków - 600mm
Z - może w ten sposób: odległość miedzy górą płaskownika a spodem belki bramy to 360mm, wiem że dużo ale na to pójdą prowadnice, wózki, stół itd. itp. No i wózki osi Y odejmą kolejne milimetry.
Rozstaw prowadnic w osi X - 219mm
Rozstaw prowadnic w osi Y - coś koło 480mm
Wyżarzanie w drodze, planowane frezowanie pod prowadnice szynowe - szer rowka 20. I tutaj mam parę pytań a mianowicie:
1. Skoro w zapytaniu o frezowanie dałem szer. rowka 20 to....to wejdą tam szyny tylko 15'ki czy 20 też? (po ewentualnym potraktowaniu ścianki rowka szlifierką) Czy silenie się na wkładanie tam 20'tek jest bez sensu? A może rowek będzie szerszy? Nigdy z takimi po obróbkowymi wymiarami nie miałem do czynienia.
(Btw. będzie rowek prod szyny a nie prowadnice z wałkiem podpartym bo z tego co wyczytałem na forum to lepiej trzymać głowice planującą z dala od tak wiotkich konstrukcji)
2. Głębokość rowka robić jak w katalogu na te 3, czy tam 3,5mm czy może być płytszy? Chociaż i tak miejscami będzie trochę płytszy ze względu na rewolucje po spawaniu.
3. Rodzaj wózków - brać jakie są najtańsze w ofercie sklepów czy muszę zwracać uwagę np. na klasę naprężenia wstępnego? Wystarczy choćby taki HGW15CC-Z0-H ?
4. Krzyżak - chciałbym ze stali ale mam tylko blachę 16'ke a to moim zdaniem za mało. Warto pchać się w ten element z aluminium? Czy może ktoś mi może polecić gdzie mogę dostać kawał stali o grubości 25-45mm o rozmiarze ok. 300x300? (Kraków i okolice).
5. Z'ka - wystarczy blacha 16'ka z zastrzałami? (Minus podfrezowania na przykręcane elementy).
6. Myślałem żeby wsadzić w profile 250x150 na ramie jakieś elementy na środku profili i dospawać ("na ginekologa") dla wzmocnienia - tylko czy jest sens? Tak ze 4 w każdy profil (po dwa na każdy koniec - ile elektrodą dostanie - np. kawałek kątownika "na sztorc"). W profil na bramie raczej nie ma sensu bo i tak siły się niejako zniosą.
7. Co źle i niedobrze o czym nie wiem i muszę zmienić? Dodam że ruszać konstrukcji już za bardzo nie chce i nie mam czasu (jedzie w środę do wyżarzenia).
Będe wdzięczny za wszelkie uwagi i wskazówki

Sory za bałagan w garażu