Posiadam frezarkę o polu pracy 400x600mm (przejazdy max odpowiednio: 410mm i 645mm) - skok osi Z 140mm. Frezarka chodzi na silnikach 1,9Nm 2,5A (mikrokrok 1/10). Śruby kulowe 16mm, skok 5mm. Wałki podparte fi 16mm.
Sterownik zintegrowany z driverami silników - od kolegi ZELRP.
konstrukcja stalowa - spawana + skręcana. Ruchomy stół
Wrzeciono Kress 800W. Sterowana za pomocą Step2CNC. Frezuję plexi - coraz częściej alu i mosiądz. Zdjęcia:

Co chcę usprawnić?
1. montaż mokrego chińczyka 2.2kW
2. montaż chłodzenia wodą
3. montaż stołu podciśnieniowego
4. dodanie chłodzenia mgłą
5. zamiana wałków na prowadnice (25 na Z i X, 15 pod stół)
6. dodanie odciągu wiórów
7. zbudowanie stolika pod frezarkę.
8. wymiana sterownika na PikoCNC
9. osłony na prowadnice i śruby
10. Panel do PikoCNC i wrzeciona
1.
Chinolek już jest u mnie wraz z falownikiem i kompletem tulejek ER20.
Uchwyt na wrzeciono 80mm kupiony u gmaro - trzeba będzie zjechać zetką z maszyny i dorobić otwory montażowe na uchwyt. To operacje raczej nieskomplikowane.
Czy nakrętka ER20 Sandvika pasuje do mokrego chińczyka?
będę chciał wyjąć wyświetlacz falownika na panel, który będzie obsługiwał również pikoCNC. Czy będzie miało znaczenie ile przedłużę taśmę?

2.
Chłodzenie wrzeciona. Zakupiona polecana pompka ataman o wydajności 1200l/h. Dotoczona końcówka. Zbiornikiem będzie zamykane wiadro a czynnikiem chłodzącym woda destylowana. Ile użyć wody?

3.
Pompa boczno-kanałowa siemesa 0,8kW na jedną fazę

4.
Chłodzenie mgłą - atomizer, dysza i mocowanie już gotowe. Cichy kompresor z agregatu + 2 zbiorniki na powietrze z butli po gaśnicach CO2 dają radę.

5.
Tutaj pierwszy poważny problem. O ile prowadnice sobie dotnę - Konstrukcja nie pozwoli na proste obniżenie stołu czy innych osi. Najprościej będzie podłożyć po całej długości szyn podkładkę np 5mm z alu.
Wpadłem na pomysł, by równo wywiercić otwory pod prowadnice zrobić sobie szablon dla wiertła - i przykręcić do otworów po starych prowadnicach - wtedy po szablonie wywiercić otwory, nagwintować a potem podłożyć szyne z dedykowaną podkładką. Szyny THK 25 mają chyba mocowanie na śruby M6?
Oś z planuję zamocować po 1 wózku na szynę. Wózki mają 8cm długości a szyna 29cm. Ten sam patent (po 1 łożysko na szynę) planuję wykonać na osi X) będą to wózki THK SSR25.
Czy w handlu są dostępne zaślepki do tych szyn?
Pod stół chcę dać wózki HIWIN EGR15C. Prowadnice również na podkładkach. Są już w drodze. Zabraknie tylko szyn na oś X (potzrebne 2szt po 760mm)

6.
Rury już są - zakupiony karcher - powinien dać radę

7.
Stolik na razie w fazie projektu. Planowane jest tak, aby na dół spadały wióry a chłodziwo było filtrowane - widziałem takie rozwiązanie - chyba w temacie Gmaro

W stoliku będzie zamocowana pompa, pojemniki na chłodziwo frezu i osobne dla wrzeciona, pojemnik na odfiltrowane chłodziwo.

8.
Wymiana sterownika - Płytka już u mnie - uczę się programu. Teraz mam zintegrowany sterownik Zelrp. PikoCNC wykorzysta drivery silników z Zelrpa. Elektronika jest umieszczona z tyłu maszyny - na belce osi X. Piko będzie w "dobudówce" obok

9.
Osłony mieszkowe na wałki/prowadnice - wysłałem kilka zapytań - zobaczymy ile bedą chcieli wyssać :/
10.
Z mniejszych robót to dołożenie panelu obsługującego PikoCNC i wrzeciono. Chciałbym móc z panelu pauzować, startować i zatzrymywać obróbkę, a także mieć podgląd na obroty wrzeciona oraz sterować nimi potencjometrem.
Wrzeciono ma się włączać wraz z rozpoczęciem programu - Mgła zapewne będzie ustawiona na jakiś interwał. Falownik chcę ustawić tak, aby włączał pompę od chłodzenia podczas uruchamiania.
Zastanawiam się też, czy nie wydłużyć osi Z - brama jest przykręcana więc wystarczyło by dołożyć masywne klocki. Lecz wiązało by się to z dorobieniem nowej Zetki.
Będę umieszczał kolejne relacje z przeróbek oraz umieszczał tu swoje wątpliwości. Krytyka jak najbardziej - tradycyjnie pozwoli oszczędzić $$
Pozdrawiam!