Po sprzedaży urządzenia https://www.cnc.info.pl/topics60/frezar ... t11107.htm długo nie wytrzymałem i od jednego z kolegów z forum zakupiłem półfabrykat konstrukcji frezarki. Poprzednia moja maszyna działała wspaniale jednak małe pole robocze uniemożliwiało wykonanie wielu zleceń jakie dostawałem. Myślę że planowane pole pracy wystarczy w 99%. Będę chciał obrabiać głównie aluminium(80%) oraz stal (20%).
Do przeniesienia napędu są wykorzystane prowadnice Rexrotha 30 oraz śruby Rexrotha 30x10. Napęd w każdej osi będą stanowiły serwomotory chińskie 1,8kw/6nm/3000obr, w osi "Z" z hamulcem + controler ruchu z CSLABu.
Wrzeciona planuje dwa, jedno do grubszego skrobania, a drugie do grawerowania 42000obr zamontowane na wspólnej zetce. To większe zostało mi po poprzedniej maszynie - Colombo 5,2kw - 18000obr. - tymczasowo zostanie zamontowane, chodź do obróbki stali ma za duże obroty i za mały moment - chętnie bym je wymienił na coś bardziej wolnoobrotowego.
Na stoli mam półfabrykat w postaci płyty stalowej montażowej o wymiarach 1500x1500x50 i z tego zostanie wycięty wodą stolik 1400x950x50 oraz elementy na zetke i parę innych blaszek.
Konstrukcje dostałem ofrezowaną pod prowadnice i bazy montażowe, obecnie jest ponawiercana, pogwintowana, zostały przykręcone szyny i czeka na kolejne elementy.
Planuje ją skończyć za 2-3 miesiące, chyba że finasowo popłynę to wtedy może za rok będzie na chodzie. Ciąg dalszy wkrótce.....
pozdrawiam Radek