Tak jak w temacie chcial bym zaczac budowe frezarki - plotera o polu roboczym 1000 x 1000 x 150 mm do obrobki raczej miekkich materialow ( plexi drewno metale kolorowe )
Poczytalem troche ( moze troche wiecej ) forum ale nadal mam troche niewiadomych odnosnie konstrukcji ktora chce wykonac Jeszcze nigdy nie konstruowałem takiej maszyny wiec mam nadzieje ze grono szanownych bywalcow tego forum pomoze mi przebrnac przez gaszcz niewiadomych ktore mnie trapia
Załozenia jakie do tej pory sobie postawilem to
1. pole pracy ok 1000 x 1000 x 150 mm
2. konstrukcja spawano - skrecana z profili stalowych ( os Z moze aluminium )
3. konstrukcja z ruchoma brama
4. wszystkie osie podparte wałkami podpartymi na calej dlugosci o srednicy 16 mm (moze 20 mm )
5. naped srubami trapezowymi i nakretkami z brazu poliamidu lub igus (jeszcze do ustalenia )
6. silniki krokowe ok 3 Nm
7. wrzciono chyba Kress moze na poczetek Dremel
8. dokladnosc ok 0,1 mm
9. budżet ok 4 tys zl
Prosil bym o porady gdzie najlepiej kupic elementy takie jak prowadnice, sruby trapezowe, silniki krokowe oraz ich sterowanie oraz inne elementy ktorych raczej nie wykonuje sie we wlasnym zakresie W miare mozliwosci preferowal bym zakup wszystkich elementow w jednym miejscu Chcial bym skonstruować maszyne w miare tania ale oczywiscie o dosc dobrej jakosci ( dokladnosci, zywotnosci )
Myslalem o konstrukcji podobnej do tych ze zdjec ponizej

Wiem ze wiekszosc podpowie mi zebym konstrukcje wzorowal na drugim zdjeciu (ruchoma brama napedzana dwiema swubami ) Zmiana ktora chcail bym wprowadzic bylo by zastosowanie pojedynczych walkow w osi X
Postaram sie zrobic jakies rysunki jak by miala wygladac moja konstrukcja ale bedze ona wygladala podobnie do konstrukcji pokazanej ponizej

Mam nadzieje ze otrzymam pomoc ( i oczywiscie z gory za nia dziekuje ) jaka bedzie mi potrzebna podczas konstruowania wymazonego CNC

Pozdrawiam Wszystkich