frezarka cnc z elektrodrążarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
frezarka cnc z elektrodrążarki
witam
czy ktoś z kolegów zastanawiał się nad możliwością przerobienia elektrodrążarki na frezarke?
Mam na myśli polską drążarke EDEC/EDEE 40 np taką:
http://www.maszyneria.pl/elektrodrazark ... ,1610.html
Mam taką od niedawna u siebie, została zakupiona z myślą o drążeniu, jeszcze jej dobrze nie uruchomiłem, ale kilka rzeczy jest ciekawych.
- Maszyna ma w osi X i Y śruby kulowe fi 20. luz nawrotny jest naprawde minimalny.
- Łoża wydają się być w doskonałej kondycji, w końcu to nie frezarka.
- konstrukcja wydaje się być solidna - waży toto około 2 ton
- pole pracy 400x250 jest realne a to tego odizolowane wanną od otoczenia i przygotowane do zanurzenia.
- osie poruszają się naprawdę lekko, więc krokówki 8,5nm lub małe serwa + przełożenie może wystarczą
Zastanawiam się nad przeróbką takiej maszyny na cnc, a mam na oku taką maszyne z uszkodzonym sterowaniem w bardzo dobrym stanie.
Zastanawiam się czy warto?
Pole pracy jest trochę małe, ale jeżeli przeróbka ograniczyłaby się do dołożenia napędów w miejsce korbek i zamocowaniu wrzeciona to jest to ciekawa alternatywa dla budowy od podstaw. Co sądzicie o tym?
czy ktoś z kolegów zastanawiał się nad możliwością przerobienia elektrodrążarki na frezarke?
Mam na myśli polską drążarke EDEC/EDEE 40 np taką:
http://www.maszyneria.pl/elektrodrazark ... ,1610.html
Mam taką od niedawna u siebie, została zakupiona z myślą o drążeniu, jeszcze jej dobrze nie uruchomiłem, ale kilka rzeczy jest ciekawych.
- Maszyna ma w osi X i Y śruby kulowe fi 20. luz nawrotny jest naprawde minimalny.
- Łoża wydają się być w doskonałej kondycji, w końcu to nie frezarka.
- konstrukcja wydaje się być solidna - waży toto około 2 ton
- pole pracy 400x250 jest realne a to tego odizolowane wanną od otoczenia i przygotowane do zanurzenia.
- osie poruszają się naprawdę lekko, więc krokówki 8,5nm lub małe serwa + przełożenie może wystarczą
Zastanawiam się nad przeróbką takiej maszyny na cnc, a mam na oku taką maszyne z uszkodzonym sterowaniem w bardzo dobrym stanie.
Zastanawiam się czy warto?
Pole pracy jest trochę małe, ale jeżeli przeróbka ograniczyłaby się do dołożenia napędów w miejsce korbek i zamocowaniu wrzeciona to jest to ciekawa alternatywa dla budowy od podstaw. Co sądzicie o tym?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Precyzja pracy za pomocą takich maszyn jest z tego co wiem bardzo duża. Jeśli dopuszczalne zagłębienie w materiale też jest znaczące, to efekty mogą być rewelacyjne. Nikt niema możliwości obróbki tak twardych materiałów za pomocą CNC i mogłoby to się bardzo opłacić np. zarobkowo. Od strony mechanicznej - skoro są śruby i prowadnice, a wszystko w dobrym stanie, to starczy rzeczywiście porządnie zamontować silniki, nie powinno to być trudne.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Witam.
To jest pomysł najlepszy z możliwych na dokładną i sztywną frezareczkę o małym polu.
Mam też podobną i czeka w kolejce. Oś Z pewnie trzeba będzie dobudować i to najlepiej z suportu na jaskółczym ogonie.
https://www.cnc.info.pl/topics56/budowa ... 704,40.htm
-ostatni post na tej stronie
To jest pomysł najlepszy z możliwych na dokładną i sztywną frezareczkę o małym polu.
Mam też podobną i czeka w kolejce. Oś Z pewnie trzeba będzie dobudować i to najlepiej z suportu na jaskółczym ogonie.
https://www.cnc.info.pl/topics56/budowa ... 704,40.htm
-ostatni post na tej stronie

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Odradzam taki pomysl.
Drazarki sa przygotowane do elektroerozji - czyli dosc powolnego procesu. Podpiecie wrzeciona do takiej konstrukcji wprowadzi w wibracje cala konstrukcje i szybko spowoduje pojaiwnie sie luzow.
Drazarki sa przygotowane do elektroerozji - czyli dosc powolnego procesu. Podpiecie wrzeciona do takiej konstrukcji wprowadzi w wibracje cala konstrukcje i szybko spowoduje pojaiwnie sie luzow.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Moze i odlewy sa masywne, ale jesli chcesz zostawic prowadniczki i srubki to odradzam.
Zwlaszcza na osi Z. Rozkrecalem kilka drazarek i to co bylo na Zcie to sie nie nadaje na frezarke.
Jak chcesz wywalic wszystko poza korpusem, to jak najbardziej sie nadaje
Zwlaszcza na osi Z. Rozkrecalem kilka drazarek i to co bylo na Zcie to sie nie nadaje na frezarke.
Jak chcesz wywalic wszystko poza korpusem, to jak najbardziej sie nadaje
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
O solidność w przypadku konkretnie tego modelu czyli edee40 się raczej nie boje. Mam podejrzenia że maszyna została zbudowana na podstawie frezarki, wszystko jest jakieś takie za duże i przewymiarowane jak na drążarke. Wątpliwości budzi u mnie tylko zetka. jeszcze nie rozbierałem głowicy żeby podejrzeć jak rozwiązać napęd.
W maszynie tej oś zet składa się jakby z dwóch części. Jedna w postaci suportu mechanicznego napędzanego silnikiem pozwala operatorowi wybrać wyjściową startową wysokość drążenia, w zależności od wysokości detalu, w zakresie 250mm. W ten sposób porusza się na pryzmach cała głowica. Natomiast w samej głowicy jest układ hydrauliczny wykonujący ruch posuwisto zwrotny dla procesu drążenia i tego skoku jest tu również 250mm.
Rozważając przeróbke osi Z, chciałbym zachować możliwość recznej regulacji wysokości suportem na prowadnicach ślizgowych. Zawsze może się przydać możliwość obróbki wysokiego detalu. Natomiast układ hydrauliczny w samej głowicy wymontować lub przerobić na prowadnice liniowe. Więcej będę wiedział jak rozmontuje maszynke.
pozdrawiam
W maszynie tej oś zet składa się jakby z dwóch części. Jedna w postaci suportu mechanicznego napędzanego silnikiem pozwala operatorowi wybrać wyjściową startową wysokość drążenia, w zależności od wysokości detalu, w zakresie 250mm. W ten sposób porusza się na pryzmach cała głowica. Natomiast w samej głowicy jest układ hydrauliczny wykonujący ruch posuwisto zwrotny dla procesu drążenia i tego skoku jest tu również 250mm.
Rozważając przeróbke osi Z, chciałbym zachować możliwość recznej regulacji wysokości suportem na prowadnicach ślizgowych. Zawsze może się przydać możliwość obróbki wysokiego detalu. Natomiast układ hydrauliczny w samej głowicy wymontować lub przerobić na prowadnice liniowe. Więcej będę wiedział jak rozmontuje maszynke.
pozdrawiam