Mam lat 22 i studiuję Mechanikę i Budowę Maszyn. Mam zacięcie do majsterkowania i postanowiłem zbudować frezarkę CNC. To będzie moja pierwsza konstrukcja i nigdy nic takiego nie robiłem więc pomoc i krytyka ze strony bardziej doświadczonych będzie bardzo, bardzo mile widziana.
Założenia :
Pole robocze : 300x420x200 [mm]
Układ bramy
Najtwardszy obrabiany materiał : aluminium
Praca max. kilkanaście godzin w tygodniu
Z budową mi się zdecydowanie nie spieszy dlatego najpierw chciałbym porządnie zastanowić się nad projektem. Wiadomo że pierwsza maszyna nie powinna się rzucać na jakąś kosmiczną technologię, natomiast chętnie zastosuję jakieś innowacyjne rozwiązania które mogłyby się okazać korzystne, nawet za cenę czasu i pewnych kosztów.
A teraz pytania

1. Po pierwsze liczba osi. Na początek planuję 3 podstawowe, natomiast chciałbym zarezerwować w konstrukcji możliwość dobudowania obrotu narzędzia później. Rozumiem że wobec tego na pewno będę musiał uwzględnić dodatkową masę i wymiary ale czy coś jeszcze ? I czy w ogóle to ma sens.
2. Materiał konstrukcji. Z dotychczasowej lektury forum ogarniam że stół najprościej zrobić stalowy spawany, natomiast myślałem o wykonaniu korpusu bramy z odlewu żywicy epoksydowej, zbrojonej i wypełnianej z uwagi na mniejszą masę, lepsze tłumienie drgań i łatwiejszą obróbkę w warunkach piwniczno-garażowych. Widziałem że dawno temu był tu taki temat ale chyba nie spotkał się z powszechną aprobatą.
3. Napęd osi X. Czy zastosowanie dwóch śrub napędowych po każdej stronie jest dużo tańsze od listw zębatych ? Zastanawiam się czy przy takich wymiarach ma to już sens.
4. Czy jest ktoś z okolic Opola kto chciałby cały ten temat "oplotkować" przy zupce chmielowej ?