Od pewnego czasu realizuję projekt frezarki CNC, która wg. planów ma pracować w: pleksi, drewno, aluminium, brąz, mosiądz itp. Stal odpada.
Konstrukcja już jest pospawana, pomalowana, czekam na wyschnięcie chlorokauczuku.
Chciałbym ostatecznie, zapytać o kilka kwestii które myślę że spełnią swoje zadanie - jednak lepiej zapytać szanownych Kolegów

1. Czy stosowanie napędu - listw zębatych - w frezarce ma sens? Chcę wg. planu zastosować je w osi X oraz Y. Dla osi Z śruba trapezowa.
2. Jako stół - jego powierzchnię - chcę zastosować płytę wiórową gr. 18 mm. Czym można ją zabezpieczyć, by nie działała na nią woda? Myślałem o lakierze, jednak jak to się ma do faktu, gdyby frez przeszedł przez materiał na wylot i wszedł do polakierowanej płyty - jakieś uszkodzenia?
3. Chciałbym osiągnąć precyzję na poziomie ~ 0.05 mm - górny próg). Dla osi X wg. moich obliczeń mogę osiągnąć dokładność na poziomie 0.027 mm. Dla osi Y - 0.03 mm. Prosiłbym o sprawdzenie moich obliczeń:
1 ząbek = 3 mm
koło np. ma 20 ząbków -> 20 ząbków * 3 mm = 60 mm (jeden pełny obrót silniczka). Ustawiając podział 1:2000 daje nam to 60 / 2000 = 0.03 mm. Czy dobrze przeliczam to?
Dla osi X:
przekładnia 1:4
koło zębate ma 72 ząbki -> 1 obrót silniczka = 18 ząbków -> 18 ząbków * 3mm = 54 mm
54 mm przy podziale 1:2000 daje nam 0.027 mm.
Szanowni koledzy, czy to poprawny tok obliczeń?
Poniżej zamieszczam wirtualny - render - konstrukcji stołu. Jest to konstrukcja typowo pod plazmę, jednak myślę że w frezarce także spełni swoje zadanie.
Takie rozwiązanie ma kilka zalet, m.in. łożyska są powyżej stołu, dzięki czemu wióry nie dostają się tak często w pobliże napędu.
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie, Paweł.