Witam, uprzejmie proszę o pomoc, zamierzam zbudować pierwszą w życiu frezarkę, z racji ogromu informacji na forum trudno jest mi określić które są naprawdę pomocne. Postawiłem sobie kilka założeń:
- powierzchnia robocza stołu 200cm x 80cm
- obrabiany materiał głównie drewno, mdf, sklejka, być może kiedyś aluminium
- zależy mi na precyzji pracy frezarki oraz jej trwałości
- istotne są koszty, nie chcę budować frezarki którą mógłbym kupić gotową, chcę zbudować urządzenie o bardzo dobrych parametrach minimalizując niepotrzebne koszty, dlatego też potrzebuję pomocy - zabawki kupuje się na odpuście, wiem że nie na wszystkim można oszczędzać.
Rozważam dwie możliwości konstrukcji: stal, lub aluminium jednak czy w tym drugim przypadku uda się osiągnąć odpowiednią sztywność a zarazem dokładność. Nasuwa się pytanie, konstrukcja skręcana czy spawana. Zainteresowanie aluminium wynika z ogólnej wagi urządzenia. Być może dobrze byłoby połączyć aluminium i stal.
Będę bardzo wdzięczny za kompleksową pomoc przy planowaniu, schematach, organizacji prac. Wiem że fachowców na tym forum nie brakuje, wierzę w wasze umiejętności.
FREZARKA ALUMINIUM CZY METAL POMóżCIE?SZUKAM FACHOWCóW
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Napisz co rozumiesz pod pojęciem precyzji . Jaki budżet przewidujesz na jej budowę . Jakie masz możliwości wykonania poszczególnych części ? Będziesz wszystko zlecał czy umiesz zrobić sobie sam ?
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Chcę wykonywać napisy, jak i płaskorzeźby, odnosząc się zatem do precyzji musi być na wysokim poziomie - lepiej uzyskać wysokie parametry od razu aniżeli później coś poprawiać, liczbowo nie jestem w stanie określić, nie widziałem jak wygląda dokładność 1mm a jak 0,1mm więc "nie widziałem nie odpowiem".
Budżet jest otwarty, zdaję sobie sprawę że nie będzie to kosztowało 100 ani 1000 zł, nie muszę zbudować frezarki w tydzień ani miesiąc, ale nie chcę też bawić się w nieskończoność metodą prób i błędów, z tegoż powodu piszę na tym forum.
Zdaję sobie sprawę, że wiedza kosztuje. Jeżeli wstępny budżet konieczny do wykonania urządzenia okaże się zbyt wysoki - a to pojęcie względne (wiem ile kosztują gotowe urządzenia, wiem również ile kosztują mniej ambitne projekty), możliwa jest korekta pewnych założeń w przypadku znacznych kosztów budowy.
Nie chcę by ktoś pomyślał, że mam dwie lewe ręce, że potrzebuję zabawki etc. Frezarka ma służyć do pracy, zakładam że 90% elementów konstrukcyjnych uda się wykonać samemu, mam dostęp do zapożyczonej tokarki, frezarki, warsztatu, narzędzi, a to czego nie zrobię sam zlecę sąsiadującej firmie obrabiającej metale.
Kwestia elektroniki, mając schematy, podzespoły, z pomocą zaprzyjaźnionych dam równiez radę.
Zaznaczam, że frezarka ędize służyła głównie do miękkich materiałów, być może kiedyś do aluminium, ale to przyszłość.
Budżet jest otwarty, zdaję sobie sprawę że nie będzie to kosztowało 100 ani 1000 zł, nie muszę zbudować frezarki w tydzień ani miesiąc, ale nie chcę też bawić się w nieskończoność metodą prób i błędów, z tegoż powodu piszę na tym forum.
Zdaję sobie sprawę, że wiedza kosztuje. Jeżeli wstępny budżet konieczny do wykonania urządzenia okaże się zbyt wysoki - a to pojęcie względne (wiem ile kosztują gotowe urządzenia, wiem również ile kosztują mniej ambitne projekty), możliwa jest korekta pewnych założeń w przypadku znacznych kosztów budowy.
Nie chcę by ktoś pomyślał, że mam dwie lewe ręce, że potrzebuję zabawki etc. Frezarka ma służyć do pracy, zakładam że 90% elementów konstrukcyjnych uda się wykonać samemu, mam dostęp do zapożyczonej tokarki, frezarki, warsztatu, narzędzi, a to czego nie zrobię sam zlecę sąsiadującej firmie obrabiającej metale.
Kwestia elektroniki, mając schematy, podzespoły, z pomocą zaprzyjaźnionych dam równiez radę.
Zaznaczam, że frezarka ędize służyła głównie do miękkich materiałów, być może kiedyś do aluminium, ale to przyszłość.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
materiał
Najlepiej zrobić główne elementy konstrukcyjne stalowe skręcane. Stal ze względu na sztywność i łatwość obróbki elementów skręcanych, brak naprężeń po spawaniu, możliwość wprowadzania modyfikacji w skręcanych elementach. Zrobienie prowadnic poziomo w bramie być może poprawi nieco dokładność. Elementy dodatkowe mogą być aluminiowe, również skręcane.
Pozdrawiam
Pozdrawiam