Sterownik CNC z zagranicy - czy warto?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Sterownik CNC z zagranicy - czy warto?
Witam kolegów jestem nowy na forum i w najbliższym czasie zamierzam zbudować frezarkę CNC do robienia płytek PCB. Przeszukując tematy najbardziej spodobał mi się sterownik na układzie TA8435H - prostota i funkcjonalność. Ale przeliczając że będę potrzebował 3 takie układy to minimalny koszt zakupu to około 85zł + pozostałe elementy. I tutaj natrafiłem na cały sterownik 4 osie na takim układzie jak chciałem na ebay.pl link poniżej
Link do sterownika
Sam zakup czegoś takiego wydaje mi się opłacalny - profesjonalne wykonanie, dodatkowo oprogramowanie do obsługi CNC i czas jaki można zaoszczędzić. A teraz pytanie do kolegów czy ktoś z was coś takiego miał w rękach czy może wypowiedzieć się na temat tego sterownika?
Link do sterownika
Sam zakup czegoś takiego wydaje mi się opłacalny - profesjonalne wykonanie, dodatkowo oprogramowanie do obsługi CNC i czas jaki można zaoszczędzić. A teraz pytanie do kolegów czy ktoś z was coś takiego miał w rękach czy może wypowiedzieć się na temat tego sterownika?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Witam.
Toczy się dyskusja odnośnie tego typu sterownika, jednak w nie naszym języku. http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=79654
Zdania podzielone i trochę opinii osób, które już po podłączały. Większość jednak narzeka na "chińszczyzne".
Mnie ciekawiłby tylko ten Mach 3 - full czy demo...
Pozdrawiam.
Co do silników 2,5A - nie radzę podłączać ich na dłuższą metę do TA8435.
Toczy się dyskusja odnośnie tego typu sterownika, jednak w nie naszym języku. http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?t=79654
Zdania podzielone i trochę opinii osób, które już po podłączały. Większość jednak narzeka na "chińszczyzne".
Mnie ciekawiłby tylko ten Mach 3 - full czy demo...
Pozdrawiam.
Co do silników 2,5A - nie radzę podłączać ich na dłuższą metę do TA8435.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Chyba zdecyduje się na zakup tego sterownika a jedna z osi nie wykorzystana będzie jako zapasowa
A może byłby ktoś chętny za zakup też takiego sterownika byłbym gotów ściągnąć większa ilość takich sterowników.
P.S. Ostatnio bardzo tanio kupiłem silniki STH-55D115-02 czy będą one się nadawać do tego sterownika? Parametry ich to prąd 1,1A, napięcie 4V, 1,8 DEG/STEP 6 - przewodowe.

P.S. Ostatnio bardzo tanio kupiłem silniki STH-55D115-02 czy będą one się nadawać do tego sterownika? Parametry ich to prąd 1,1A, napięcie 4V, 1,8 DEG/STEP 6 - przewodowe.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kręcić się będą, jednak zleży jeszcze do czego chciałbyś je zastosować. Dobre do eksperymentów i nauki, jednak do maszyny - pomyślałbym o czymś większym - większy moment na niższe napięcie. Musisz jeszcze w kablach poszukać który to który,, tak żeby właściwie podłączyć. Z sześciu które ma silnik podłączasz tylko 4 z nich.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)