Zbieram się powoli do zbudowania frezarko grawerki która byłaby w stanie obrabieć elementy stalowe. Jakieś 2 lata temu jeszcze za czasów studenckich zbudowaliśmy z kolegą ploter do obróbki tworzyw, drewna czasami aluminium ( bez tego forum byłoby to niemożliwe

Maszyna myśle że na siebie zarobiła chociaż kokosów nie zrobiliśmy (obecnie odkrywamy zalety pracy na etacie), przepracowała ok 400h i narazie odpukac nic sie złego nie działo, nie gubi kroków, teraz służy bardziej do zabawy i jako fabryka prezentów dla znajomych i rodziny.
Teraz myśle, żeby zrobić maszzynkę o polu ok 500x500, ze stałą bramą i ruchmym stołem.
Jeżeli chdzi o mechanikę to myśle że sobie dam radę. Na tym etapie głównym problemem jest wybór napędu czyli krokowy vs serwo. Na forum jest wielu zwolenników serwonapędów, od czasu budowy poprzedniej maszyny pojawiło sie pare niedrogich sterowników serw, ale opinie o nich sa podzielone. Jezeli chodzi o krokowce to rozważam te 8.5 Nm z SSK-B04 - 7.8A, 80V ( jakie prędkości obrotowe można z tego wycisnąć?). Co do serw to moja wiedza w tym temacie jest dość uboga. Myśle też o zrobieniu automatycznego pomiaru długości narzędzie, ale nie mam jeszcze pomysłu jak to zrealizowac.
Pozdrawiam