Wymiary pola roboczego to x = 1m y = 1m z ~ 20cm.
Dokładność to nie wiem ale do drewna myślę że 0.2mm wystarczy bo chyba więcej szczegółów nie da się z deski wyciągnąć?
I w związku z tym mam kilka pytań do praktyków na początek początku

1. Jaka dokładność jest graniczna (realna) dla drewna?
2. Jakie są w praktyczne opory przy frezowaniu drewna (chodzi mi o moment jaki mają mieć silniki), zależy to pewnie od wielu czynników ale powiedzmy dla twardego drewna z frezem trochę zużytym

3. Czy rama skręcana (profile aluminiowe lub metalowe) w praktyce będzie miała wystarczającą sztywność (nie mam dostępu do spawarki więc lepsza dla mnie była by konstrukcja skręcana). Jakie wymiary powinny mieć profile prostokątne aluminiowe (grubość) dla frezarki 1m/1m? Chciałbym zaprojektować maszynę tak szybką jak się tylko realnie da.
4. Czy na prowadnice mogę użyć zwykłych rurek metalowych o średnicy powiedzmy 30mm a wózek zrobić z 8 łożysk? Jak to jest z „luzami” jeśli wózek jest zrobiony z łożysk (ustawionych pod kątem 90o).
5. Czy jak bym miał prowadnice z rurek 30mm o ściance 2mm to muszę je podpierać jeśli powierzchnia robocza to tylko 1m. Bo właściwie to po takiej rurce można skakać i nawet nie drgnie więc chyba podpory są zbędne ale mogę się mylić