moja frezarka cnc 700x400x100
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
moja frezarka cnc 700x400x100
frezarka o polu pracy 700x400x100 rama z ceownika 50, belki pod wałki pełny mareriał 30x50, wałki fi25 w każdej osi niepodparte, sruby 16x4 . zbiornik na trociny lub chłódziwo trzeba pomalować. pozostało do skończenia zatoczyć śryby pod os x i z i wyposażyć maszyne w układ sterowania ile waszym zdaniem jest wart ta maszyna?? w załozeniach ma slużyć do obrobki drewna.
- Załączniki
-
- P3070116.JPG (39.41 KiB) Przejrzano 809 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Troche lipa ze wałki niepodparte, tez mam fi25 i na długosci 1500 o kilka setek ugiac to jednym palcem bez problemu...
Jednak jesli ma byc tylko do drewna i nie spodziewasz sie duzych dokładnosci to powinno wydać. Grawerka w metalach pomalutku tez pewnie poleci.
Warto sie czasem posłuchać ludzi i wydać te pare złoty na podpory. Pole robocze nie jest wcale takie małe, i wałki mogą troche pływać.
Jednak jesli ma byc tylko do drewna i nie spodziewasz sie duzych dokładnosci to powinno wydać. Grawerka w metalach pomalutku tez pewnie poleci.
Warto sie czasem posłuchać ludzi i wydać te pare złoty na podpory. Pole robocze nie jest wcale takie małe, i wałki mogą troche pływać.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
wałki wprawdzie nie podparte ale w osi z i y niema praktycznie zadnych ugienc ze wzgledu na duzy roztaw łozysk waki w osi y maja dlugość 600 mm a rostaw lozysk 200 os roztawiona na500 mm
w osi z wałki dlugosci sa 250mm a łozyska roztawione na150 mm
gorzej jest z osią y walki mają 1000mm długości a łózyska rostawione sa na 300 mm na tej osi sa nieznaczne ugiecia ale jesli bede obrabiał duze detale to nie bedzie ta przeszkadzać a jesli zajdzie potszeba obrobic mniejdzy detal to za pomocą specjalnych podpór z krancówkami zmniejsze pole pracy a w związku z tym usztywnie ta oś
Panowie pamietajcie ze 1500 to nie 600 ani nie 1000
miejcie też na uwadze wytrzymolość łózysk otwartych a zamknietych
w osi z wałki dlugosci sa 250mm a łozyska roztawione na150 mm
gorzej jest z osią y walki mają 1000mm długości a łózyska rostawione sa na 300 mm na tej osi sa nieznaczne ugiecia ale jesli bede obrabiał duze detale to nie bedzie ta przeszkadzać a jesli zajdzie potszeba obrobic mniejdzy detal to za pomocą specjalnych podpór z krancówkami zmniejsze pole pracy a w związku z tym usztywnie ta oś
Panowie pamietajcie ze 1500 to nie 600 ani nie 1000
miejcie też na uwadze wytrzymolość łózysk otwartych a zamknietych
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ale o co chodzitanifon pisze:. .. Ten SITU .. jak na poziom 1 ...
to niezły spryciarz ..)) ..

Wazne by maszynkę dokonczyc i uruchomić. A to problem jest wbrew pozorom - ja juz swoją ukonczyłem na 70% i stoje w miejscu bo wyszło kupie pierdół które musze dorobić czy poprawić, ale zabawa jest bardzo fajna

Drewno frezować bedzie bez problemu, tam wielkich sił nie potrzeba, o ile rozsądnie dobierzesz frez i parametry obróbki.