FREZ Z WEGLIKA MARKI NACHREINER-CHLODZENIE
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
FREZ Z WEGLIKA MARKI NACHREINER-CHLODZENIE
PROSZE O POMOC. MIANOWICIE CHODZI MI O TO, CZY PODCZAS FREZOWANIA FREZEM Z WEGLIKA NP FI 10, STALI 3H13 STOSOWAC CHLODZENIE CZY NA SUCHO. DO TEJ PORY STOSOWALEM I BYLO OK , ALE TERAZ ZNAJOMY MI ODRADZIL. JAK JES NAPRAWDE?
POZDRO... z góry dzieki
Tagi:
-
JAK NIE POTRAFISZ POMOC, TO SIE NIE MADRZYJ. LUDZIE PYTAJA O TAKIE BANALY, ZE GLOWA MALA, A TY MI TU JAKIES UWAGI. MODERATOREM CHYBA NIE JESTES I SPECJALISTA CHYBA TEZ... TRZEBA BRAC POD UWAGE ROWNIEZ POCZATKUJACYCH, A NIE TYLKO LICZYC NA PUNKTY.situ pisze:Nie wiem czy nie lepiej umiescic tego w Obróbce metali.
I Nie wiem czy nie lepiej zadać 2 pytania w jednym temacie a nie od razu zakładać dwa.
Dbajmy o porządek zeby nie denerwowac moderatorów a ludzie będą chętnie pomagać
POZDRO... z góry dzieki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Wszystko zależy od obróbki. Chłodzenie ma to do siebie, że nie tylko chłodzi (ostrza, jak i detal), ale też wyrzuca wióry z obszaru roboczego, o ile jest odpowiednie ciśnienie. Przedłuża też trwałość samych ostrzy. Jeśli wiór ma gdzie ujść i nie doprowadzi do zaklejenia lub wykruszenia ostrzy narzędzia, maszyna jest sztywna, nie ma drgań, narzędzie jest ok, materiał się nie topi (tworzywo?) - możesz próbować bez chłodzenia.
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Oczywiście wybaczam koledze situ, jak i koledze skoti, bo przecież nikt się nie myli i nie musi UWAŻNIE czytać postów, jak i podpisów (avatarów) użytkowników, przecież każdy kto jest w sieci jest z miejsca informatykiem, czy innym zaawansowanym komputerowcemVECTOR2306 pisze:Popelnilem blad, taki ze dwa tematy i może nie tym miejscu.Przepraszam. Jestem nowy i proszę o wyrozumiałośc.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
kaleena, kazdy moze się pomylić tylko po co te nerwy ze strony nowego kolegi .
A wracając do tego chłodzenia to co napisal kaleena jest ok . Jeśli nie obrabiasz elementów za pomocą obróbki szybkosciowej to lej ile popadnie . 3H13 jest nieco podobna w obróbce do stali nierdzewnych a nierdzewka nie lubi być obrabiana na sucho .
A wracając do tego chłodzenia to co napisal kaleena jest ok . Jeśli nie obrabiasz elementów za pomocą obróbki szybkosciowej to lej ile popadnie . 3H13 jest nieco podobna w obróbce do stali nierdzewnych a nierdzewka nie lubi być obrabiana na sucho .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek