WIRETARKA CNC + EAGLE
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
WIRETARKA CNC + EAGLE
Witam.
Właśnie pracuję nad malutką wiertarką CNC współpracującą z programem EAGLE (pakiet do projektowania PCB). Jej pole pracy to 120x120. Mało, ale na początek wystarczy. freewarowa wersja eagle obsługuje płytki max. 80x100. i mam problem ze zrealizowaniem osi Z tak, aby docisk był równomierny, ale nie za mocny. Jeśli ktoś ma jakieś koncepcje to proszę o pomoc.
Właśnie pracuję nad malutką wiertarką CNC współpracującą z programem EAGLE (pakiet do projektowania PCB). Jej pole pracy to 120x120. Mało, ale na początek wystarczy. freewarowa wersja eagle obsługuje płytki max. 80x100. i mam problem ze zrealizowaniem osi Z tak, aby docisk był równomierny, ale nie za mocny. Jeśli ktoś ma jakieś koncepcje to proszę o pomoc.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
myślę że można by to zrobić tak że najpierw schodzi stopka a następnie dopiero wiercenia .
po prostu stopka wyprzedza niejako wiertło .
w chwili wiercenia płytka jest dociśnięta a przy przesuwie do następnej pozycji nie .
wygląda to dość prosto .
ale dlaczego robisz aż tak małe pole pracy ?
żeby choć połowę z A4 .
pozdrawiam .
myślę że można by to zrobić tak że najpierw schodzi stopka a następnie dopiero wiercenia .
po prostu stopka wyprzedza niejako wiertło .
w chwili wiercenia płytka jest dociśnięta a przy przesuwie do następnej pozycji nie .
wygląda to dość prosto .
ale dlaczego robisz aż tak małe pole pracy ?
żeby choć połowę z A4 .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
A masz (planujesz zrobić) oś Z na oddzielnym silniku i śrubie, czy będzie tylko oś X i Y ?The following limitations apply to the EAGLE Light Edition in general:
* The useable board area is limited to 100 x 80 mm (4 x 3.2 inches).
Chyba lepiej zrobić pełną oś Z i programowo sterować prędkością i głębokością niż odczytywać siłę nacisku czy nią sterować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Na pewno widziałeś ten wątek https://www.cnc.info.pl/topics60/moja-f ... t13673.htm Może ta gotowa już maszynka nadałaby się do Twojego celu. Zaproponuj jej właścicielowi swoją cenę i kto wie co z tego wyjdzie. Własna konstrukcja oczywiście lepiej smakuje ale tanio raczej nie wyjdzie. Wiem coś o tym bo właśnie gromadzę drobiazgi do bardzo oszczędnie pomyślanego projektu a i tak na silniki, śruby, wałki, łożyska i nie do końca jeszcze kompletną elektronikę wydałem już około 1000 zł. O samej konstrukcji nośnej nie wspomnę. Do tego czeka mnie ogrom czasu poświęconego na poskładanie tego wszystkiego i ożywienie. Dla mnie akurat ta maszynka zaprezentowana przez użytkownika Zink jest sporo za mała dlatego nie wykazałem zainteresowania nią a Ty właśnie coś takiego chcesz popełnić.