oczywiście na jedynej słusznej konstrukcji, jednego z naszych kolegów... którego? Zgadniecie

Cel: modelarski. Plastiki, woski - max. aluminum.
Myślę ciągle nad 4 osią... ale... nie bardzo wiem, jakim programem mam wygenerowac taki kod (np. z obiektu .3ds albo .max). Maszynka sprawuje się jako tako

Aleksander Niewielki pomaga rozpakowywać paczki

Maszynka po rozpakowaniu - tym razem w moim warsztacie

Jest troszkę rdzy - nie szkodzi - wyczyści sie i zamaluje. Chyba przemaluję to ramę na inny kolor...

Trochę zabawek już mam

Na zdjęciu:
1. Palce Aleksandra

2. Wrzeciono 800W Kress wraz z dodatkowymi tulejkami redukcyjnymi
3. Frezy grawerskie 30 stopni
4. Cała fura frezów denstystyczno/jublislerskich
5. Uchwyt to zamontownia Kressa.
6. Czujnik zegarowy do montażu - oj przyda sie, przyda się.

Na zdjęciu
- gwint trapezowy
- nakretki do tego gwintu (trzeba będzie srednice przetoczyć)
- 12 łożysk otwartych to prowadnic
- 6 łożysk skośnych dwurzędowych
Do szcześcia brakuje mi jeszcze prowadnic liniowych, które mam nadzieję kurier przywiezie dzisiaj o 10 (zawsze jest o tej porze).
Zawzięcie maluje teraz rysunki techniczne - bo toczenie i frezowanie musze zlecić.
Kurier nie nawalił

Ech... kocham zapach smaru o poranku

Walki ciąg dalszy. Ostatnich parę dni zeszło na:
1) Szukaniem zakładu frezersko-tokarskiego w okolicy - różnie z tym jest - albo stawki zaporowe, albo terminy zaporowe, albo jedno i drugie

2) Rysowaniem planów detali (po to jest mi zakład frezersko-tokarski). Dwa dni mi zesżły jak nic...

3) No i zaczynam pomału składać wszystko do kupy...
radość gwintowania (nota bene jeszcze około 50 gwintów przede mną - głównie M5, ale nie tylko, stal i aluminum).

umieszczenie łożyska otwartego w stoliku

wałek już działa i się ślizga w stoliku

Radość ustawiania prostopadłości - mniej wiecęj jest 0,05mm odchylenia na 30 cm,

Radość majsterkowania - wiekszosc rzeczy jest gotowa, trrzeba to tylko powiercić, pogwintować no i... złożyć do kupy

Radość borowania...

OŚ Y - Nareszcie gotowa - 100 % Complete

OŚ Y - Inne ujęcie

OŚ X - także gotowa - ostatnie przymiarki

OS X - trochę więcej przymiarek

Zaczynam finalnie ustawiać równoległości i prostopadłości - mniej więcej wychodzi +/- .03mm od środka stołu - czyli jest nieźle (albo inaczej - zgodnie z założeniami). Dzisiaj uruchamiam także elektronikę i nowy/stary laptop do starowania całością.
Na jutro zostaje do zrobienia oś Z - powinno być już z górki...
Każdy ma swój wątek 'brazylijski' więc i ja swój konsekwetnie ciągnę... Maszynka 3 osiowa skończona... teraz czas na 4 oś.

I tyle