Widok zboku na ploter frezujący, z różnych względów chcąc korzystać z 4 osi muszę dokręcić "z przodu" stołu /mam wykonane otwory/, dokręcic płaskownik na którym planuję zamocować 4 oś. Prytanie:
1. czy różnica w poziomie /zaznaczona na czerwono/ między stołem a dokręconym płaskownikiem ma jakieś znaczenie?
2. Jak wyzerować to wszystko? Z xyz, nie ma problemu, zjeżdżają na punk zero, a co z 4 osia? jak ją ustawić, jak wyzerować?
Czwarta oś
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Czwarta oś
januszjan pisze:1. czy różnica w poziomie /zaznaczona na czerwono/ między stołem a dokręconym płaskownikiem ma jakieś znaczenie?
A jakie miała by mieć? Na zdjęciu wygląda to trochę wiotko, ale zakładam, że to poglądowo

januszjan pisze:2. Jak wyzerować to wszystko? Z xyz, nie ma problemu, zjeżdżają na punk zero, a co z 4 osia? jak ją ustawić, jak wyzerować?
Znajdujesz sobie wysokość osi 4tej osi nad stołem i w ten sposób masz z0, potem sprawdzasz gdzie w x jest oś 4tej osi i masz x0. Y0 i A0 to już wyznaczasz na detalu. To x0, z0 warto sobie zapisać, bo jak raz zamocujesz tą przystawkę to te dwie współrzędne będą zawsze takie same.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Czwarta oś
Tak najprościej. Kawałek prostego pręta załóż, sprawdź bicie i doklep ewentualnie tak, żeby było jak najmniejsze i mierzysz. Zależy też jaką potrzebujesz dokładność, ale parę setek na styk zrobisz.