Wiertarko-frezarka Bernardo FM45 na CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 30

Post napisał: Alvar4 » 13 cze 2015, 16:17

Melduję posłusznie że frezarkę Dowiozłem właścicielowi. Jak zwykle jakieś przygody musiały być. W piątek wieczorem miałem chwilę żeby załadować ją na przyczepkę. Na horyzoncie wielka granatowa chmura szelfowa (coś jakby tajfun w stanach :mrgreen: ) ale myślę sobie: jest cicho i spokojnie więc pewnie przejdzie bokiem. Nawet jedna gałązka się nie poruszała tak było cichutko. Zapiąłem przyczepkę, podstawiłem machinerię pod wyciągarkę, podniosłem i zaczynam podjeżdżać przyczepką pod nią. Nagle zaczęło wiać i chmura która praktycznie stała w miejscu chyba mnie zobaczyła i na złość ruszyła na mnie. Z odddali słychać trzaski i widać błyski. Ale wściekła ta chmura (tak jak moja kobieta czasem :razz: ). Tak wyglądało to w mieście:

Obrazek

Mysłę sobie chyba zdążę ... albo może nie zdążę? I tu jebudu ... taki mega podmuch wzniecający cały kurz i piasek jaki tylko leżał luźny na podjeździe i parkingu. I tym całym piaskiem jeb mi po oczach. Kurde! Nic nie widzę, gdzie jest garaż! Musze się schować i umyć oczy. Po omacku trafiłem do drzwi miotany podmuchami wiatru. No jeszcze mi tak na złość nikt nie zrobił :evil: Ogarnąłem patrzałki i wróciłem zdjąć maszynę z dźwigu bo radośnie dyndała na huraganie. Na szczęście nie zdjąłem wszystkich folii bo bym potem siedział i czyścił ją od nowa z piasku. Osłoniłem ją folią i uciekłem do domu bo zaczęło padać i dałem spokój z tą nierówną walką.
Rano załadowałem już bez ekscesów na lawetkę i do Łodzi. Bujało mi samochodem przód tył ale dojechałem bezpiecznie. Na miejscu rozładunek i próba przeciśnięcia się przez drzwi.

Obrazek

Obrazek

Trzeba było zdjąć Krokowca z przekładnią, rozebrać blok łożyskowy i wpuścić śrubę od osi Z żeby się maszyna na wysokość w drzwi zmieściła. Przeszło na styk dosłownie :grin:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Taks się prezentuje HERMINATOR 3000 w całości.

Obrazek

Chłopaki zaczęli sobie montować skrzynkę elektryczną do maszyny bo już by chcieli żeby ruszyła.

Obrazek

Obrazek

Ja natomiast szwendałem się po warsztacie i macałem, dotykałem, pieściłem te ładne rzeczy co Hermuś robi. Kurde, ma zacięcie do tych nożyków. Ładni mu ta robota idzie i widać że robi to z pasją. Warsztat też fajny, czysty, narzędzia w miarę poukładane, segregatorki i pojemniczki na elementy do noży też świadczą o dobrym fachowcu. To się chwali. Tak dla smaczku parę nieautoryzowanych fotek roznegliżowanych kozików:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 cze 2015, 21:59

a to nie awknifes?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

drx1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: drx1 » 13 cze 2015, 22:15

Wtedy na głowniach byłoby logo AW.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 13 cze 2015, 22:23

rzeczywiście, nie przyjrzałem się...Fajne te nożyki :mrgreen:
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 14 cze 2015, 00:29

Jak by ktoś chciał zobaczyć gotowe noże to proszę bardzo:

https://www.facebook.com/herman.knives
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Alvar4 » 31 sie 2015, 22:07

Znalazłem chwilę żeby odwiedzić Hermana. Frezarka nabrała wyglądu. Dostała porządny pulpit sterujący, przeciwwagę, osłony, oświetlenie. Wymaga jeszcze sporo pracy ale jest już blisko końca. Były pierwsze testy frezowania, coś tam jeszcze trzeba poprawić bo się zakłócenia pojawiają przy włączaniu wrzeciona czyli normalne choroby wieku dziecięcego teraz wychodzą. Ale już maszyna pomaga przy tworzeniu noży a to najważniejsze.
Postaram się nagrać jakieś filmy ale to za jakiś czas jak będzie już pracować pełną parą. Puki co zapraszam do obejrzenia kilku fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek