Wiertarko-frezarka Bernardo FM45 na CNC
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 30
Maszynka poskładana. Przeciwwaga się robi. Rama pospawana. Szukam jeszcze prasy krawędziowej w pobliżu aby zagiąć blachę na wannę. Jest plan aby w tym tygodniu dokończyć spawanie ramy i pomalować ją przynajmniej w podkład a w następnym tygodniu wkładam frezarkę do środka, na paletę i jedzie do stęsknionego właściciela gdzie odbędzie się montaż prowadników przewodów i całej elektroniki.
Rama jest dość delikatna bo z profilu 60x60x2 i 40x40x2 ale maszynę powinna utrzymać. I tak na sam materiał poszło ponad trzy i pół stówy. Dołożę jeszcze jakieś zastrzały na nogi bo się ta sarenka będzie kiwać na tych szczudłach.

Rama jest dość delikatna bo z profilu 60x60x2 i 40x40x2 ale maszynę powinna utrzymać. I tak na sam materiał poszło ponad trzy i pół stówy. Dołożę jeszcze jakieś zastrzały na nogi bo się ta sarenka będzie kiwać na tych szczudłach.

-
Minęły równo 4 miesiące od momentu zaczęcia prac przy frezarce i nareszcie mogę powiedzieć że nastał koniec mojej pracy. Rama pomalowana, maszyna poskładana, prowadzenie łańcucha dla przeciwwagi zrobione. Załadowana na paletę czeka teraz aż wyschnie farba na prowadnicy łańcucha i można zabierać. Teraz właściciela czeka wymyślanie i montowanie osłon, prowadników przewodów, podpięciu elektroniki, skonstruowaniu sobie sikawki do chłodziwa, zrobieniu drzwi i zasłonięciu ramy panelami/blachami czy co tam sobie wykombinuje, zrobieniu oświetlenia i ustawienia kąta głowicy. Także jeszcze sporo jest do zrobienia ale to są już w sumie detale które łatwo jest sobie samemu zrobić.
Teraz fotki i na koniec wstawię podsumowanie.

Sumując na koniec wychodzi tak:
Montaż śrub kulowych 20x5 wraz z napędem silnikami krokowymi 4 Nm we wszystkich trzech osiach.
(kostki mocujące nakrętki, dorabiane bloki łożyskujące z łożyskami skośnymi, montaż silników, zataczanie śrub pod łożyska i takie tam różne prace z tym związane)
Frezowanie rowków smarujących suproty stołu i kolumny. Rozplanowanie i wykonanie magistrali doprowadzającej olej do suportów. Wykonanie przyłączy do okresowego smarowania smarem stałym nakrętek śrub kulowych.
Poprawienie geometrii chińskich suprotów. Czyli żmudne tuszowanie i skrobanie.
Zaprojektowanie i montaż prowadnicy łańcucha dla przeciwwagi ciężkiej głowicy frezarki.
Wykonanie podstawy z wanną (wraz z malowaniem) dla maszyny według projektu właściciela. Samą wannę wymyśliłem sam tak aby była jak najprostsza do wykonania.
Teraz koszty.
Na materiały poszło około 1000 zł (jeszcze dokładnie nie policzyłem) przy czym śruby kulowe, silniki krokowe i rozebraną maszynę dostarczył klient.
Mojej pracy wyszło łącznie 174 godziny przy stawce dwie dychy na godzinkę (netto).
Nie wliczałem w to godzin spędzonych na kombinowaniu i podglądaniu w necie jak to zrobić i przerobić najlepiej i najprościej oraz nie wliczałem czasu poświęconemu zabawie w anodowanie aluminiowych elementów.
Także budżet początkowy przeznaczony na maszynę został przekroczony lekko 4 razy
... a to jeszcze nie koniec przecież
Jak tylko maszyna trafi do właściciela to mam nadzieję że będzie on kontynuował ten wątek i ujrzymy na filmikach jak działa.
Z pozdrowieniami dla forumowiczów - Alvar4
Teraz fotki i na koniec wstawię podsumowanie.

Sumując na koniec wychodzi tak:
Montaż śrub kulowych 20x5 wraz z napędem silnikami krokowymi 4 Nm we wszystkich trzech osiach.
(kostki mocujące nakrętki, dorabiane bloki łożyskujące z łożyskami skośnymi, montaż silników, zataczanie śrub pod łożyska i takie tam różne prace z tym związane)
Frezowanie rowków smarujących suproty stołu i kolumny. Rozplanowanie i wykonanie magistrali doprowadzającej olej do suportów. Wykonanie przyłączy do okresowego smarowania smarem stałym nakrętek śrub kulowych.
Poprawienie geometrii chińskich suprotów. Czyli żmudne tuszowanie i skrobanie.
Zaprojektowanie i montaż prowadnicy łańcucha dla przeciwwagi ciężkiej głowicy frezarki.
Wykonanie podstawy z wanną (wraz z malowaniem) dla maszyny według projektu właściciela. Samą wannę wymyśliłem sam tak aby była jak najprostsza do wykonania.
Teraz koszty.
Na materiały poszło około 1000 zł (jeszcze dokładnie nie policzyłem) przy czym śruby kulowe, silniki krokowe i rozebraną maszynę dostarczył klient.
Mojej pracy wyszło łącznie 174 godziny przy stawce dwie dychy na godzinkę (netto).
Nie wliczałem w to godzin spędzonych na kombinowaniu i podglądaniu w necie jak to zrobić i przerobić najlepiej i najprościej oraz nie wliczałem czasu poświęconemu zabawie w anodowanie aluminiowych elementów.
Także budżet początkowy przeznaczony na maszynę został przekroczony lekko 4 razy

Jak tylko maszyna trafi do właściciela to mam nadzieję że będzie on kontynuował ten wątek i ujrzymy na filmikach jak działa.
Z pozdrowieniami dla forumowiczów - Alvar4

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 2
To jest miejsce na wióry ... jak widać maszyna nie jest wyposażona w transporterma555rek pisze:pierwsz modyfikacją będzie zmniejszenie tego akwarium do 1/4 obecnego gabarytu
do ich usuwania.

Alvar4 pisze:Jak tylko maszyna trafi do właściciela to mam nadzieję że będzie on kontynuował ten wątek i ujrzymy na filmikach jak działa.
Czy to znaczy że nie dostałeś sterownika w celu przetestowania maszyny pracą?
Czemu śruby 20 a nie 16 ?
W brew pozorną to pochłania masę czasu a niestety tej zrobionej roboty nie widaćAlvar4 pisze:Nie wliczałem w to godzin spędzonych na kombinowaniu i podglądaniu w necie jak to zrobić

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Śruby dałem 20-tki bo takie dostałem od właściciela który kupił je od kolegi jako że ten porzucił projekt plotera frezującego i stąd ten rozmiar. I tak je tam upchnąłem na styk dosłownie. 16-tki weszły by elegancko.
Co do akwarium właśnie jak ktoś przyłaził na warsztat i się pytał co ja za dziwadło robię to mówiłem im właśnie że będzie z tego akwarium na zamówienie
Ludziki łykali tą historyjkę. Chciałem zrobić ją mniejszą i nawet uzgadniałem ją z właścicielem ale chciał mieć możliwość włożenia długiego elementu i zrobiłem mu ją według rysunku który mi podesłał. Nasz klient nasz Pan
Sterowników nie dostałem i testów nie było. Ręką da się pokręcić za kółko więc i silnik powinien sobie dać radę.
W sobotę ładuję na przyczepę i wiozę mu ją na warsztat. Ciekawe czy wejdzie przez drzwi bo wysokość jej do najwyższego punktu jest jakieś 2 metry. Będziemy zdejmować najwyżej kolumnę w ostateczności. Zrobię fotki (jak nie zapomnę aparatu) z tej spedycji
Co do akwarium właśnie jak ktoś przyłaził na warsztat i się pytał co ja za dziwadło robię to mówiłem im właśnie że będzie z tego akwarium na zamówienie

Sterowników nie dostałem i testów nie było. Ręką da się pokręcić za kółko więc i silnik powinien sobie dać radę.
W sobotę ładuję na przyczepę i wiozę mu ją na warsztat. Ciekawe czy wejdzie przez drzwi bo wysokość jej do najwyższego punktu jest jakieś 2 metry. Będziemy zdejmować najwyżej kolumnę w ostateczności. Zrobię fotki (jak nie zapomnę aparatu) z tej spedycji

-
- Posty w temacie: 2
To podpowiem że małe frezarki często mają po bokach okienka przez które taki detal można wystawić na boki (przynajmniej te u mnie w robocie)Alvar4 pisze:chciał mieć możliwość włożenia długiego elementu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)