Jak silnik pochodził dość długo to był lekko ciepły równomiernie. Chyba tak ma być? Wgl. silnik 3-fazowy powinien się lekko grzać czy nie? I jeszcze jutro włączę na luzie silnik i zobaczę po ilu minutach wywali go termik i zobaczę gdzie jest ciepły, gorący itp.
[ Dodano: 2013-10-05, 13:14 ]
Dziś zrobiłem próbę. I jak włączyłem silnik to po ok.1min wywalił go termik i tak z 5 razy w kółko. Po kilku próbach obudowa silnika się lekko zagrzała ale myślę że tak ma być bo alu raczej się szybko grzeje. Lecz ośka silnika zimna. To chyba wina termika. Rozebrałem go trochę dalej:
I tu pytanie co trzeba wywalić żeby ten termik nie działał a używać tylko wyłącznika? Ogólnie pierwszy raz widzę takie coś i nie wiem co by tu zrobić.
Z góry dzięki na pomoc.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-10-05, 18:03 ]
Dobra już wiadomo co się stało.
Wywaliłem termik odpaliłem silnik po ok.3min coś zaczęło śmierdzieć z silnika i ogólnie coś bardzo ciepły był nawet ośka i koło pasowe. No to nic zgasiłem to wszystko wymontowałem silnik i rozbiórka na czynniki pierwsze. Oczywiście wentylator nie chciał zejść i trzeba było go grzać aby zszedł.
Ale to nic po rozebraniu zobaczyłem taki widok:
Jak widać kable się przypaliły i ktoś zastosował tam opaskę samozaciskową która się stopiła i ona chyba tak śmierdziała. Nie wiem czy już było coś grzebane z tym silnikiem czy nie. Pierwszy raz widzę żeby wirnik miał taki kolor jak tu nie wiem czy ma tak być?
No i teraz zarobić te kable od nowa i dobrze je odizolować i będzie śmigał? Bo silnik nadal chodzi
I kolega
251mz jednak miał rację że może się coś dziać z silnikiem i dlatego wywala termik. Dzięki za radę
A i przednie łożysko ma lekki luz i po rozebraniu było widać że smar się wytopił.
No to by było na razie na tyle.