Frezarka kolumnowa 400x300x200
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Odnośnie obróbki i doginania się konstrukcji - rozłóż na stole frezarki kawałek folli PE (albo naklej kawałki zwykłej taśmy klejącej) i nałóż trochę poxipolu czy czegoś podobnego w miejsca, gdzie będą łapy dociskające ramę do stołu.. Na to połóż swoją ramę i poczekaj, aż klej stwardnieje - dopiero wtedy dokręć łapy. Nic się nie ugnie. Klej możesz potem zedrzeć z ramy papierem ściernym albo przed całą operacją posmarować ramę parafiną - wtedy klej nie złapie i będzie można wszystko rozebrać.
Tagi:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 20
Właśnie o coś takiego moi chodziło. Teraz tylko pytanie czy właściciel frezarki zgodzi się na jej poklejenie
A co do silników to gdy je kupowałem kierowałem się zasadą im większy tym lepszy
dopiero potem doczytałem, że są jedno, dwu, pięciofazowe.
. Na razie zaprojektuje mocowania uniwersalne, a potem będę myślał co z nimi zrobić. Chyba, że ktoś chce kupić tanio silniki, trzy sztuki 

A co do silników to gdy je kupowałem kierowałem się zasadą im większy tym lepszy

-
-
Jak sądzicie czy wyżarzanie w temp 440°C wystarczy do usunięcia naprężeń po spawaniu? Mam na razie dostęp tylko do takiego pieca. Z tego co czytałem to zalecana temperatura to około 500°. Rama jest pospawana ze zwykłej stali konstrukcyjnej S235JRH, profile o grubości ścianki 5mm. Jaki powinien być minimalny czas wyżarzania?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
Przez zimę miałem w garażu od 0 do 5° więc nie bardzo miałem motywacji do pracy
Ale temat nie umarł. Na razie mam już kupioną większość elementów. Dzisiaj kupiłem wiertarkę WS15 i trochę innych gratów do warsztatu.
Do końca miesiąca postaram się ruszyć z tematem i wrzucę kilka zdjęć. No i opiszę zmiany które zaszły w projekcie.

Ale temat nie umarł. Na razie mam już kupioną większość elementów. Dzisiaj kupiłem wiertarkę WS15 i trochę innych gratów do warsztatu.
Do końca miesiąca postaram się ruszyć z tematem i wrzucę kilka zdjęć. No i opiszę zmiany które zaszły w projekcie.