Frezarka DIY źle wierta

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mike217 » 15 lut 2013, 20:14

Ursus_arctos Mógłbyś powiedzieć z czego wynika że w dół jest ta prędkość inna niż w górę? Ja mam co prawda na serwach maszynę i w obie strony mam równo.

Tagi:

konktenbit
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: konktenbit » 17 lut 2013, 09:21

beyma pisze: Płytkę zapewne szybciej by "wierciło" (z dedykacją dla "ursus_arctos" żeby się już nie denerwował :D) jak bym miał kod zrobiony dobrze tzn. żeby szło po kolei a nie skakało.
Mam ten sam problem. Płyta 200x300mm. Wykonuje pierwszy otwór w lewym dolnym rogu, potem jedzie do lewego górnego, znowu dół, góra.... aż dojdzie do środka wtedy przenosi się na następną kolumnę i od początku góra-dół. Wszystkie otwory takie same, nie jest to PCB i kod generowany w Mach2 z dxf'a.
Nie mam pojęcia co z tym zrobić.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: ursus_arctos » 17 lut 2013, 17:38

Mógłbyś powiedzieć z czego wynika że w dół jest ta prędkość inna niż w górę? Ja mam co prawda na serwach maszynę i w obie strony mam równo.
Powyżej 14mm/s w dół jest u mnie niestabilnie - śruba Z nie ma kasowania luzu i przy ruchu w dół coś sie wzbudza i może wystąpić rezonans, który kończy się zgubieniem kroków. W górę problemu nie ma.
Poza tym - przy wierceniu małą średnicą trochę boję się większych posuwów (znaczy złamania wiertła) - dlatego nie przekraczam 10mm/s.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”